Il Grand' Inquisitor

De Munt 2016-2017

In december keert de Munt (hopelijk) terug naar het eigen gebouw. Tot zolang spelen ze in het Muntpaleis. Het valt op dat er veel nieuwe regisseurs passeren.

De productie waarmee de Munt heropent, is De gouden haan van Rimsky-Korsakov in een productie van Laurent Pelly en met de nieuwe chef-dirigent Alain Altinoglu. Pavlo Hunka en Alexey Tikhomirov wisselen af als tsaar Dodon.

Maar het seizoen opent dus nog in het Muntpaleis met Macbeth. De productie van Warlikowski wordt vervangen door een nieuwe van Olivier Fredj. Paolo Carignani dirigeert. De Macbeths worden gezongen door Scott Hendricks en Béatrice Uria-Monzon. De tweede productie is Strauss' laatste opera Capriccio in een regie van David Marton. Sally Matthews en Dietrich Henschel zijn de Gravin en de Graaf.

Terug in de Munt regisseert Olivier Py Lohengrin met een dubbele bezetting: Eric Cutler en Josef Kaiser als Lohengrin, en Annette Dasch en Amanda Echalaz als Elsa. Met Lucio Silla rondt de Munt de reeks van Mozarts opere serie af. Tobias Kratzer regisseert, Jeremy Ovenden zingt de titelrol. Het is al van 1980 geleden dat Madama Butterfly gespeeld werd. Voor de gelegenheid wordt Kazushi Ono nog eens teruggehaald. Ook hier is er een dubbele bezetting met Alexia Voulgaridou en Monica Zanettin (Butterfly), en Andrea Carè en Leonardo Caimi (Pinkerton).

Hertog Blauwbaards Burcht van Bartok wordt gekoppeld aan het koorwerk Lux Aeterna van Ligeti in een regie van Gisèle Vienne. Gabor Bretz zingt Blauwbaard, Nora Gubisch en Christianne Stotijn alterneren als Judit. Twee hedendaagse werken zullen opgevoerd worden in het Théâtre National. Daral Shaga van Kris Defoort werd gecreëerd in 2014 in Limoges. Fabrice Murgia regisseert. Tevens wordt Matsukaze hernomen in de productie van Sasha Waltz met Barbara Hannigan in de titelrol.

Tenslotte wordt het verhaal van Odysseus twee keer concertant behandeld in het PSK. Niemand minder dan Michel Plasson dirigeert Pénélope van Gabriel Fauré, met een bezetting die aangevoerd wordt door Anna Caterina Antonacci als Pénélope en Yann Beuron als Ulysse. René Jacobs dirigeert Il ritorno d'Ulisse in patria met Stéphane Degout en Katarina Bradic als Ulisse en Penelope.

Publicatie: zondag 13 maart 2016 om 14:16
Rubriek: Toekomstmuziek