Il Grand' Inquisitor

Johannes-Passion in het Kaaitheater

Muziektheater Transparant voert, in het kader van het Klara-festival, een geënsceneerde versie op van Bachs Johannes-Passion. Andreas Spering dirigeert B'Rock en het Poolse NFW Choir.


foto © Koen Broos

In tegenstelling tot de regie van bijvoorbeeld Philipp Harnoncourt in Wuppertal vorig jaar, is deze regie van Pierre Audi eerder abstract te noemen. Het orkest zit centraal op het podium, op de achterwand worden videobeelden geprojecteerd. Het zestienkoppige koor en de zes solisten bewegen op blote voeten rond het orkest.

De vereenzelving tussen de verschillende rollen en de "neutrale" ariazangers wordt consequent doorgetrokken. Dus als de bas bijvoorbeeld "Betrachte, meine Seele" zingt, dan komen die woorden uit de mond van Pilatus. En het is ook Petrus die "Erwäge, wie sein blutgefärbter Rücken" zingt. Audi maakt op het einde van de voorstelling ook duidelijk dat het nu Petrus is die de fakkel moet overnemen.

De Johannes-Passion werd voorafgegaan en afgesloten met "And Thou Must Suffer" (naar de slotzin "Und du musst leiden" van het eerste koraal) van Annelies Van Parys. Om de avond hiermee te beginnen valt nog te verdedigen. En ik kan begrijpen dat ze omwille van symmetrieredenen er ook mee willen eindigen, maar na het slotkoraal kan eigenlijk geen enkele andere muziek volgen. Nog problematischer is het toevoegen van "L'Apokalypse Arabe I" van Samir Odeh-Tamimi tussen de twee delen van de Passie. Het is irritante muziek waarbij uitdrukkingen als een 'tang op een varken' spontaan bij me opkomen. Ze vonden het ook niet nodig om de tekst weer te geven, waardoor het helemaal een futiele toevoeging is.

Ze hebben wel een behoorlijk goede bezetting met Jakob Pilgram als een fantastische Evangelist. Dominik Köninger is soms wat week als Christus, Tomás Král is daarentegen een uitstekende Pilatus. Magnus Staveland werpt zich zowel vocaal als dramatisch volledig op de rol van Petrus. Grace Davidson heeft een mooi timbre maar is lichtjes misvormd door haar barokachtergrond. Benno Schachtner zong de altpartij met een stevige contratenor.

Publicatie: zaterdag 12 maart 2016 om 09:49
Rubriek: Oratorium