Il Grand' Inquisitor

Demon in het PSK

Eind vorig seizoen, ging de Munt met Rachmaninovs Troika op ontdekkingstocht in het onbekendere Russische operareptoire. Met Demon van Anton Rubinstein zetten ze de exploratie verder, spijtig genoeg "slechts" met een concertante opvoering in het PSK. Mikhail Tatarnikov was ook deze keer de dirigent van dienst.

Anton Rubinstein was in de 19de eeuw één van de grootste pianovirtuosi, maar hij was ook componist en schreef onder andere een stuk of twintig opera's. Demon was indertijd zelfs een van de meest gespeelde Russische opera's, maar is ondertussen uit het repertoire verdwenen.

Het is een opera met soms eigenzinnige orkestratie maar met een Russisch coloriet en de typische koorpassages, inclusief een kinderkoor voor de engelachtige fragmenten. Kort gezegd gaat de opera over de duivel/Demon die verliefd wordt op Tamara en zo gered hoopt te worden (de Holländer-legende is niet veraf). Tamara stond op het punt te trouwen met Prins Sinodal, maar na zijn dood gaat ze in het klooster. De kloosterscène van Demon en Tamara lijkt dan weer schatplichtig te zijn aan de kathedraalscène van Faust.

De Munt heeft een uitstekende bezetting verzameld. Kostas Smoriginas, die we vorig jaar gehoord hebben als Aleko, zingt de titelrol met een warme bas-bariton die ook in de hoogte indrukwekkend straalt. Veronika Dzhioeva was een spinto-kleurende Tamara die vooral in de dramatische momenten indruk maakte, maar iets minder in de intiemere momenten.

De rest van de bezetting zijn bijna bijrollen. Boris Rudak zong Sinodal met veel metaal en typisch Slavische klank... spijtig dat zijn rol na één scène al uitgezongen is. En het is altijd een plezier om de machtige bas van Ante Jerkunica te horen, in dit geval als Prins Gudal (de vader van Tamara). Ik was aangenaam verrast om te horen dat Christianne Stotijn (als de Engel) blijkbaar haar stem teruggevonden heeft.

Publicatie: vrijdag 22 januari 2016 om 16:48
Rubriek: Opera