Il Grand' Inquisitor

Cosi fan tutte in Antwerpen

De bekende hotelproductie van Cosi fan tutte wordt ter ere van Guy Joosten nog eens hernomen. Deze keer staat Umberto Benedetti Michelangeli in de orkestbak. In vergelijking met de vorige herneming vijf jaar geleden is de bezetting (bijna) volledig vernieuwd met een aantal nieuwe namen die het onthouden waard zijn.

Vanaf haar eerste noot laat Cristina Pasaroiu een fantastisch sopraan horen. Ze zingt Fiordiligi met een grote stem die in de hoogte mooi openbloeit in "Come scoglio". De lage noten zijn voor menige Fiordiligi een probleem, ook bij Pasaroiu dragen ze niet echt zoals het zou moeten, maar dat compenseert ze met een ontroerende "Per pietà". Ook Maria Kataeva heeft een heerlijke stem om bij weg te smelten. Met haar donkere mezzo zet ze een vurige "Smanie implacabili" neer.

Aylin Sezer maakt dit seizoen deel uit van het jong ensemble van Opera Vlaanderen. Ze zal onder andere de drie Mozart-ina-rollen zingen... te beginnen met Despina. Ze heeft een frisse maar relatief kleine stem, met een wisselende stemprojectie die vooral in de ensembles wat te kort schiet. De twee verkleedscènes doet ze vocaal iets te braaf, terwijl dat de uitgelezen momenten zijn om je expressieve mogelijkheden te tonen.

Sébastien Droy heeft een mooi homogene tenor en zong een viriele Ferrando met een schitterende "Tradito, schernito". Maar hij kan ook de tederheid van "Un aura amorosa" perfect uitdrukken. Riccardo Novaro was er vijf jaar geleden ook al bij. Zijn bariton is ondertussen gegroeid in expressie met een voorbeeldige Guglielmo tot gevolg. Umberto Chiummo was tenslotte een degelijke Don Alfonso met goede bastonen.

Publicatie: maandag 15 december 2014 om 14:08
Rubriek: Opera