Il Grand' Inquisitor

Clivia in het Kaaitheater

Elk jaar voert het Brussels OperetteTheater een volledig geënsceneerde operette op. Dit jaar is dat Clivia, een werk dat mij totaal onbekend was. Zelfs van de Oostenrijkse componist Nico Dostal had ik nog nooit gehoord, ondanks het feit dat hij toch een paar dozijn operettes op zijn palmares heeft.

Clivia is een van zijn eerste operettes en werd in 1933 gecreëerd in Berlijn. De handeling speelt zich af in het Zuid-Amerikaanse Boliguay waar generaal Olivero aan de macht is. De Amerikaan Potterton wil die regering omverwerpen en probeert met een filmploeg het land binnen te geraken. Daarvoor wordt een schijnhuwelijk op poten gezet tussen de actrice Clivia Gray en de gaucho Juan Damigo. De aanslag mislukt uiteindelijk, Juan blijkt Olivero te zijn en uiteraard worden Clivia en Juan/Olivero echt verliefd op elkaar. Daarnaast zijn er nog knotsgekke toestanden met bijvoorbeeld een grenspolitie van amazones onder leiding van Jola, het nichtje van Juan dat verliefd wordt op de journalist Lelio Down.

In een pseudo-eenheidsdecor, bestaande uit een paar decorstukken die elk bedrijf anders opgesteld werden, heeft regisseur Lieven Baert een smaakvolle productie gemaakt waarin dialogen, aria's en dansnummers elkaar afwisselen. Wat de muzikale kant betreft, is het Kaaitheater een akoestisch lastige zaal waar de balans tussen het orkest en de zangers in het nadeel van de zangers uitvalt.

In haar openingsaria geraakte An De Ridder bijvoorbeeld nauwelijks voorbij het orkest, wat wel verbeterde naarmate de avond vorderde. Ze zingt Clivia met de uitstraling van een filmdiva en een goed zittende stem, alhoewel ze toch een paar steekjes liet vallen in haar grote aria "Ich bin verliebt". De tenorpartij van Juan blijkt een limietgeval te zijn voor Koen Vereertbrugghen. Op zich heeft hij een aangename stem, maar hij duwt teveel op zijn hogere noten waardoor ze niet altijd juist klinken. Maar ik heb nog het meest genoten van Joëlle Charlier in de rol van Jola. Ze heeft een heel mooie mezzo en ze speelt en danst als een doorwinterde operettezangeres.

Publicatie: maandag 8 december 2014 om 08:46
Rubriek: Operette