Il Grand' Inquisitor

Kerstin Avemo in de Munt

Ik ben waarschijnlijk de enige in een straal van 500 km rond Brussel die niet onder indruk is van het vermeende genie van Romeo Castellucci. Deze keer had de regisseur het idee om het liedrecital van Kerstin Avemo in de Munt aan te pakken. Mijn verwachtingen waren zéér laag gespannen, maar hij slaagde erin om die nog te ondertreffen.

De voorstelling begint min of meer als een normaal liedrecital. Kerstin Avemo staat in het midden van het podium, gevangen in twee spots ala Edith Piaf. De piano is, met een gesloten pianoklep, ondergebracht in de orkestbak. Alain Franco doet geen moeite om enige expressie uit zijn gecastreerde piano te krijgen.

Het programma bestond uit tien Schubert-liederen die allemaal in de nachtelijke of avondlijke sfeer te situeren zijn: van Auf dem Wasser te singen tot Nacht und Träume. Op zich is het wel een mooie keuze voor een eerste helft van een recital. Het probleem is dat Kerstin Avemo weinig kwaliteiten toont als liedzangeres. Zo is haar mezza voce niet altijd stabiel en ontsiert ze af en toe haar lijn met een portamento. Ze moet natuurlijk wel opboksen tegen een volledig leeg podium, waardoor haar stem gedeeltelijk in de coulissen verdwijnt en het andere deel een vreemde nagalm heeft.

Op zich is het positief dat ze weet hoe ze een traan in haar stem moet leggen. Maar ze past dit toe op elk lied waardoor het na een paar liederen gemaniëreerd en melig wordt. De tranen worden echt na Schwanengesang (het lied D744, niet de cyclus), waardoor ze het volgende lied niet kan inzetten. Ze zingt Du bist die Ruh dan maar met haar rug naar het publiek terwijl ze traag upstage wandelt tot ze met haar gezicht tegen de achtermuur staat. Daar blijft ze zo staan voor de twee laatste liederen, Wiegenlied en Abschied. Daarmee is het recital na drie kwartier eigenlijk afgelopen. Er verschijnt een actrice, Valérie Dréville, die Abschied nog eens declameert... zij het in zwaar geaccenteerd Duits.

Liederfans hadden zich de reis naar de Munt kunnen besparen, maar de Castellucci-fans zullen het ongetwijfeld wel allemaal weer geniaal vinden.

Publicatie: zaterdag 4 oktober 2014 om 20:57
Rubriek: Liedrecital