Il Grand' Inquisitor

Sylvia Schwartz in Schwarzenberg

Begin augustus ontwrichtte Christiane Karg haar knie toen ze door een muur moest springen tijdens een voorstelling van La finta giardiniera in Glyndebourne. Ik had gehoopt dat ze voldoende hersteld zou zijn voor haar liedrecital bij de Schubertiade, maar het blijkt erger te zijn dan gedacht waardoor ze geopereerd moet worden. Met Sylvia Schwartz hebben ze een meer dan waardige vervangster gevonden.


foto © Schubertiade Schwarzenberg

Bijkomend probleem was dat ze ook Sabine Meyer uitgenodigd hadden en dus moest Sylvia Schwartz op een paar dagen tijd de voorziene liederen met piano en klarinet insturen. Uiteraard was Der Hirt auf dem Felsen voorzien, maar ook de minder bekende zes liederen Opus 103 van Louis Spohr. En aangezien een ongeluk nooit alleen komt, stond ze 's morgens op met een infectie van de luchtwegen. Desalniettemin heeft ze het concert toch gezongen, maar haar projectie en gebruikelijke expressie stonden op een iets lager pitje.

Ze begon nog voorzichtig aan die liederen van Louis Spohr, maar werd totaal overstemd door de klarinet van Meyer. De balans met het sublieme pianospel van Wolfram Rieger was daarentegen wel in orde, zoals des te duidelijker werd eens Sabine Meyer het podium verlaten had en ze de zes Jucunde-liederen brachten van Clara Schumann.

De Rückert-Lieder van Mahler waren ook iets kleinschaliger dan gewoonlijk. Maar ze maakte van de nood een deugd, waardoor ik nog nooit zo'n intieme uitvoering van Ich bin der Welt abhanden gekommen gehoord heb. Van Robert Schumann hadden ze ook liederen op teksten van Rückert uitgezocht en met het einde van de avond in zicht, groeide ook haar uitdrukkingskracht. Der Hirt auf dem Felsen was het slotlied en deze keer had Sabine Meyer wél de goede balans met Schwartz en Rieger gevonden.

Daarmee werd deze Schubertiade afgesloten. Volgend jaar is het een jubileum-jaar, veertig jaar na de oprichting van de Schubertiade door Hermann Prey. Dan plannen ze om eindelijk het oorspronkelijk doel van de Schubertiade te volbrengen, namelijk alle liederen van Schubert uitvoeren. Ze spreiden dat wel over twee jaar en over de Schubertiades in Schwarzenberg en Hohenems, het stadje in Vorarlberg waar de allereerste Schubertiades doorgingen...

Publicatie: zondag 31 augustus 2014 om 07:27
Rubriek: Liedrecital