Il Grand' Inquisitor

Götterdämmerung in Bayreuth

Na drie producties van Frank Castorf verwachtte ik voor Götterdämmerung geen al te grote verrassingen meer. Een groot decor op een draaiplateau is de vaste waarde in deze Ring en een paar al dan niet briljante invallen zijn ook niet te vermijden.

Eén van die invallen komt meteen in de Proloog met de drie Nornen. Ze worden uitgebeeld als een soort voodoo-priesteressen met kaarsen en dode kippen die de toekomst lezen in de spetters van het bloed dat ze tegen de muur gooien. Het lijkt wat goor, maar het is nog niet zo gek ver gezocht.

Het plateau draait en we zijn bij Brünnhilde en Siegfried, die nu in de Nibelheim-caravan wonen. Ze kamperen voor een groot gebouw dat volledig ingepakt is ala Christo. Zo heeft Castorf meteen een groot scherm voor zijn video's. Bijvoorbeeld in de Waltraute-scène wordt Wotans hoofd levensgroot geprojecteerd terwijl hij neerkijkt op zijn twee dochters als alternatief voor zijn alziende raven.

Het slot van Siegfried indachtig, was ik wel teleurgesteld dat de Woudvogel daar niet ergens rondhing om wat echtelijke spanningen te creëren. Maar niet getreurd... het vergeet- en liefdesdrankje dat Siegfried van de Gibichungen te drinken krijgt, is straf spul. Meteen duwt hij Gutrune tegen de caravan en trekt haar rok omhoog voor een vluggertje. Zo kennen we hem weer !

Maar de echte ontgoocheling kwam toen Lance Ryan begon te zingen. Zijn eerste woorden - "Mehr gabst du, Wunderfrau, als ich zu wahren weiss: nicht zürne, wenn dein Lehren mich unbelehret liess" - blijken profetisch te zijn. Hij moet inderdaad nog veel leren. Hij krijgt geen twee noten na elkaar correct gezongen, zijn stem is lelijk en vaak naast de toon, zijn registers liggen in duigen... net zoals de rest van zijn stem.

De uitschuivers die we aan het einde van Siegfried hoorden, was nog klein bier bij zijn huidige toestand. Dit is de Bayreuther Festspiele of eender welk operahuis onwaardig. Als ik aan het uiteinde van een rij zou gezeten hebben, dan zou ik na de Proloog de voorstelling verlaten hebben. Nu heb ik deze kwelling nog uitgezeten tot de eerste pauze...

Publicatie: vrijdag 1 augustus 2014 om 20:30
Rubriek: Opera