Il Grand' Inquisitor

La gazzetta in Luik

De Waals Opéra sluit haar seizoen af met de Rossini-rariteit La gazzetta. Het is een komische opera over Don Pomponio die zijn dochter Lisetta in de gazet zet om zo een man voor haar te vinden, hetgeen dan uiteraard tot een hoop misverstanden leidt.

Het belang van deze voorstelling ligt vooral in het feit dat, naar verluidt, het de eerste keer is sinds de 19de eeuw dat de volledige opera terug opgevoerd werd. Een kwintet in het eerste bedrijf werd pas twee jaar geleden teruggevonden door Philip Gossett. In het kwintet komen regelmatig Cenerentola-noten voor... niet geheel onverwacht aangezien Rossini de Gazzetta-ouverture volledig gerecycleerd heeft in zijn Assepoester-opera.

Naast dit fait divers, is er eigenlijk maar één reden waarom iemand naar deze voorstelling zou gaan: de tenor Edgardo Rocha in de rol van Alberto. Eerder dit seizoen, had hij zich al laten opmerken als Rodrigo in de Parijse Otello. Ook in Luik charmeert hij met zijn zoetgevooisde stem, zijn stralende hoge noten die perfect aansluiten bij de rest van zijn stem en zijn natuurlijke Rossini-presence. Als Uruguyaan kon hij het niet nalaten om de uitslag van Italië-Uruguay op het WK voetbal in zijn acteerspel te verwerken...

De andere zangers komen niet in de buurt van Rocha. Enrico Marabelli is een redelijke Don Pomponio, maar zijn ratelaria in verschillende talen mist opwinding. Cinzia Forte werkt zich met veel moeite door de lijnen van Lisetta. In het tweede bedrijf heeft haar stem iets meer vet, maar is nog altijd benedenmaats. Ik was wel verrast door Laurent Kubla. De vorige keren dat ik hem in Luik gehoord heb, was zijn stem technisch nog niet af. Hij zingt nog altijd een monolithische Filippo, maar zijn stem zit nu wel goed en hij hoeft zich niet te schamen voor zijn Rossini-coloraturen.

Op scenisch vlak kregen we een typische productie ala Stefano Mazzonis di Pralafera met kleurrijke kostuums en grappen van twijfelachtig niveau...

Publicatie: woensdag 25 juni 2014 om 17:07
Rubriek: Opera