Il Grand' Inquisitor

IMKEB 2014 - de winnaars

Iets na half twaalf kwam de jury op het podium om het resultaat van de Koningin Elisabethwedstrijd bekend te maken.

De winnaars zijn:

De publieksprijzen gingen naar Chiara Skerath (voor de VRT) en Jodie Devos (voor de RTBF), en daarmee zijn die prijzen ook mooi communautair verdeeld.

Dit resultaat bevestigt mijn eerdere opmerking dat de zangwedstrijd verder wegzakt richting een ordinaire operawedstrijd, waardoor hij internationaal helemaal irrelevant wordt. Het reglement werd al aangepast zodat het niet meer verplicht is om zowel opera, lied als oratorium te zingen. Ze hebben dat waarschijnlijk gedaan in de hoop om zo wat meer kwalitatief hoogstaande kandidaten aan te trekken. Het probleem is dat de kandidaten dat nog niet doorhadden. De meesten probeerden dan ook de drie disciplines te vertolken.

Toekomstige kandidaten kunnen zich dan ook best niet meer bezighouden met het moeilijke liedgenre of met oratoriums. Hun prestaties in die genres worden toch niet gewaardeerd, laat staan gevaloriseerd. Ik vind het dan ook een blamage voor het Concours dat ze geen jury heeft kunnen samenstellen die de superieure muzikaliteit - in de drie genres - van een Daniela Gerstenmeyer of Emoke Baráth weet te beoordelen.

De zangjury is al langer een zwakke versie van de viool- of piano-jury's als ze zich voor de helft van de jury moeten behelpen met opera-intendanten en pianisten. Ze proberen die keuze wel te verdedigen door te stellen dat het uiteindelijk de intendanten zijn die de zangers moeten engageren. Maar dat argument snijdt geen hout. Intendanten hebben wel genoeg andere mogelijkheden om nieuwe zangers te horen zonder dat ze daarvoor in een jury van een zangwedstrijd moeten zetelen.

Als je weer naar de andere disciplines kijkt, dan zie je daar een dozijn pianisten en violisten in de jury... er valt geen dirigent of concertorganisator te bespeuren. Waarom is dat dan wel "logisch" voor zang ? Het feit dat ze toch nog June Anderson en Teresa Berganza in de jury hebben, is waarschijnlijk te danken aan de contacten van José Van Dam. Het moment dat hij uit de jury stapt, kunnen ze best meteen de hele zangwedstrijd opdoeken.

Het zal duidelijk zijn dat ik zwaar teleurgesteld ben in dit resultaat. Ik denk niet dat ik over drie jaar nog tijd zal steken in de Koningin Elisabethwedstrijd als ze op deze weg verder gaan.

Publicatie: zondag 1 juni 2014 om 08:48
Rubriek: Concert