Il Grand' Inquisitor

Opéra Royal de Wallonie 2014-2015

Twee dagen na de Vlaamse Opera heeft ook de Waalse Opéra haar seizoen bekend gemaakt. Zoals gewoonlijk is het een overwegend Italiaans programma met hier en daar toch weer wat verrassende namen.

Er worden wel twee Franse opera's gespeeld. Annick Massis zal de titelrol zingen in Manon in een regie van Stefano Mazzonis di Pralafera. Alessandro Liberatore is Des Grieux. Voor Les pêcheurs de perles hebben ze een volledig Belgische bezetting met Anne-Catherine Gillet (Leïla), Marc Laho (Nadir) en Lionel Lhote (Zurga). Een derde Franse werk is L'Auberge du Cheval Blanc, de Franse versie van Benatzky's operette "Im weißen Rößl", met Alexise Yerna.

Het enige Duitse werk is Die lustigen Weiber von Windsor in een regie van David Hermann met Franz Hawlata als Falstaff, en Anneke Luyten en Werner Van Mechelen als Frau en Herr Fluth.

De rest van het seizoen bestaat uit opera's van de vier grote Italiaanse operacomponisten. Marianna Pizzolato zingt de titelrol in La Cenerentola en krijgt repliek van Dmitry Korchak als Don Ramiro. De Luikse intendant regisseert ook L'Elisir d'amore met Maria Grazia Schiavo (Adina) en Cristiano Cremonini (Nemorino).

Er staan twee Verdi's op het programma. De ex-chefdirigent van de Vlaamse Opera, Massimo Zanetti, zal Luisa Miller dirigeren met Patrizia Ciofi als Luisa en Gregory Kunde als Rodolfo. Stefano Mazzonis di Pralafera neemt nog een derde productie voor zijn rekening met Rigoletto, gedirigeerd door Renato Palumbo, en met Leo Nucci als Rigoletto, Desirée Rancatore als Gilda en Gianluca Terranova als de Duca.

Tenslotte wordt het plaatje vervolledigd met Tosca. Hiervoor wordt een dubbele bezetting voorzien met Barbara Haveman en Isabelle Kabatu (Tosca), Marc Laho en Calin Bratescu (Cavaradossi), en Ruggero Raimondi en Pierre-Yves Pruvot (Scarpia).

Vorige week konden we nog Elina Garanca horen in Luik. Voor volgend seizoen hebben ze Juan Diego Flórez kunnen strikken...

Publicatie: donderdag 8 mei 2014 om 13:04
Rubriek: Toekomstmuziek