Il Grand' Inquisitor

Guillaume Tell in de Munt

Vorig weekend overleed Gerard Mortier. Het was dan ook geen verrassing dat de huidige intendant Peter De Caluwe voor het begin van de voorstelling even op het podium kwam voor een korte herdenking. De voorstelling werd wel niet aan Mortier opgedragen. In tegenstelling tot Mortiers bekende afkeer van Puccini, ken ik zijn standpunt niet over Rossini, maar ik kan me niet voorstellen dat hij veel affiniteit had met Rossini of een patriottistisch werk als Guillaume Tell. Binnenkort zou de Munt wel een herdenkingsconcert organiseren.


Michael Spyres als Arnold in Bad Wildbad

Deze Guillaume Tell was een concertante opvoering. Beter dan niets, maar sommige scènes - vooral in het derde bedrijf - roepen om geënsceneerd te worden. Zonder een choreografie begint al die dansmuziek al snel te vervelen.

De ster van de avond was Michael Spyres. Hij heeft vorig jaar op het Rossini-festival in Bad Wildbad de rol van Arnold scenisch gezongen. Die ervaring zit hem nog in het lijf en hij zingt dan ook zonder partituur. In zijn eerste aria "Ah! Mathilde, idole de mon âme" liet hij meteen een soeverein geluid horen. Ook zijn grote scène van het vierde bedrijf begon hij met een uitstekende "Asile héréditaire". Enkel de herhaalde hoge do's in de cabaletta "Amis, amis, secondez ma vengeance" waren zeer dun en leken een negatief effect op zijn stem te hebben, waarna hij de aria stemloos beëindigde.

Nicola Alaimo heeft vorig jaar de titelrol gezongen in Amsterdam. De zaal van de Munt lijkt hem iets meer genegen, maar ik vind hem nog niet ideaal voor Tell. In "Sois immobile" valt wel zijn mooi legato en lange adem op. Maar in de hoogte - meest opvallend in het eerste bedrijf - staat hij te schreeuwen in plaats van te zingen. Ik begrijp niet wat men - van Londen en Parijs tot in Wenen - ziet of hoort in Ermonela Jaho. Ze beschikt over een paar luide hoge noten, maar de rest van haar stem heeft niets te zoeken in grote operahuizen. Haar Mathilde was dan ook grotendeels slaapverwekkend.

Publicatie: woensdag 12 maart 2014 om 19:38
Rubriek: Opera