Il Grand' Inquisitor

Met in de cinema 2014-2015

De Met heeft gisteren haar volgend seizoen aangekondigd. Daarbij zijn er 10 voorstellingen die ze weer de wereld gaan rondsturen naar de lokale cinema's.

La donna del lago is een première voor de Met. Zoals gewoonlijk hebben ze in New York droombezettingen, maar deze is er één om duimen en vingers af te likken. Joyce DiDonato zingt de titelrol, verder horen we Juan Diego Florez, Daniela Barcellona en John Osborn. De cinemavoorstelling is op 14 maart 2015 en wordt gedirigeerd door Michele Mariotti, in een productie van Paul Curran. John Adams' The death of Klinghoffer op 15 november 2014 is ook een première. Paulo Szot zingt de hoofdrol.

David McVicar brengt een nieuwe productie van het tweeluik Cavalleria Rusticana en Pagliacci op 25 april 2015. Marcelo Alvarez zal zowel Turiddu en Canio zingen. Zijn sopranen zijn respectievelijk Eva-Maria Westbroek (in Cavalleria) en Patricia Racette (in Pagliacci).

Van Richard Eyre zullen twee producties vertoond worden. Op 18 oktober 2014 is er een nieuwe productie van Le nozze di Figaro geleid door James Levine. De hoofdrollen worden gezongen door Ildar Abdrazakov (Figaro), Marlis Petersen (Susanna), Peter Mattei (Conte), Marina Poplavskaya (Contessa) en Isabel Leonard (Cherubino). Op 1 november 2014 volgt dan een herneming van zijn Carmen-productie, met Anita Rachvelishvili als Carmen en Aleksandrs Antonenko als Don José.

De enige andere Franse opera is Les Contes d'Hoffmann in de productie van Bartlett Sher, op 31 januari 2015. Yves Abel dirigeert, Vittorio Grigolo zingt Hoffmann, Hibla Gerzmava de drie vrouwenrollen en Thomas Hampson de vier duivels.

Renée Fleming mag uiteraard niet ontbreken en zij zal de titelrol zingen in De lustige weduwe op 17 januari 2015, naast de Danilo van Nathan Gunn. De productie is van Susan Stroman.

De andere diva-van-dienst is Anna Netrebko, die twee keer optreedt. Ze zal op 14 februari 2015 de titelrol zingen in Iolanta, naast Piotr Beczala. Tchaikovsky's opera vormt een duo met Bartoks Blauwbaards Burcht, met Mikhail Petrenko als Blauwbaard en Nadja Michael als Judith. De productie is van Mariusz Trelinski en Valery Gergiev dirigeert. Netrebko zal op 11 oktober 2014 ook het seizoen openen als de Lady in Macbeth. Zeljko Lucic is Macbeth, René Pape en Joseph Calleja zingen respectievelijk Banquo en Macduff. Dit is een herneming van de productie van Adrian Noble.

Voor de Wagner-opera halen ze de bekende Otto Schenk-productie van Die Meistersinger von Nürnberg nog eens boven op 13 december 2014. James Levine dirigeert, Johan Reuter zingt Hans Sachs, Johan Botha is Walther en Annette Dasch is Eva.

Publicatie: donderdag 13 februari 2014 om 18:53
Rubriek: Toekomstmuziek