Il Grand' Inquisitor

Marie-Nicole Lemieux in het PSK

Sinds Marie-Nicole Lemieux in 2000 de Koningin Elisabethwedstrijd won, is ze - bij mijn weten - niet meer teruggeweest in het PSK. Ze leek gisteren aangedaan van de ontvangst en zong een spetterend Vivaldi-concert, begeleid door het Venice Baroque Orchestra onder leiding van Andrea Marcon.

Zoals gebruikelijk, werden de aria's afgewisseld met verschillende concerto's. De solisten van respectievelijk het concerto voor sopranino-blokfluit, Anne Fusek, en voor viool, Gianpiero Zanocco, konden op minstens even veel bijval rekenen als Lemieux.

Het programma dat Lemieux zong, bestreek een breed pallet van emoties, die ze in haar persoonlijke stijl uitbundig vertolkte. Ze ging daarbij van het frivole Son come farfaletta tot een passionele Sai che non posso amarti uit Gineva, principessa di Scozia waarbij ze de medeklinkers efficiënt gebruikt om haar ongebreidelde woede uit te drukken.

Na de pauze stonden twee aria's uit Orlando furioso centraal. Zoals bij al haar vertolkingen blijven haar onuitputtelijke mogelijkheden verbazen. Bij elke herhaling vind ze weer nieuwe kleuren. Ze schuwt daarbij ook de lelijke klanken niet. Meest indrukwekkend was haar ratelende uitvoering van Anderò, chiamerò dal profondo.

Het podium stond vol microfoons, dus ik veronderstel dat klara of musiq3 dit zeer onderhoudende concert ooit wel zal uitzenden...

Publicatie: dinsdag 1 oktober 2013 om 18:09
Rubriek: Concert