Il Grand' Inquisitor

Keulen 2013-2014

De Opera van Keulen draagt dit jaar het Opernwelt-label "Opernhaus des Jahres", nadat intendant Uwe Eric Laufenberg het operahuis terug op een hoger niveau gebracht heeft. In 2012 werd dit succes ontsierd door het geruzie over de subsidies, waardoor het tevens de titel "Ärgernis des Jahres" kreeg toebedeeld. Het netto-resultaat was dat Laufenberg begin vorig seizoen vervangen werd door Birgit Meyer als intendant.


foto © Rolf Heinrich, Köln

Het operahuis wordt nog altijd gerenoveerd (volgens de planning nog tot in 2015), waardoor de voorstellingen op andere locaties in de stad doorgaan. Eén van die locaties is het Palladium in de buitenwijk Mülheim. Daar wordt volgend seizoen Wozzeck hernomen met Florian Boesch in de titelrol. Markus Stenz heeft zich afzijdig kunnen houden van de "ärgernis" en is na 10 jaar nog altijd chef-dirigent, die o.a. deze Wozzeck zal dirigeren. Hij zal ook een nieuwe productie van Der Freischütz leiden, met Andreas Schager (Max) en Claudia Rohrbach (Agathe). Zoals de meeste producties zal deze voorstelling plaatsvinden in de "Oper am Dom", vlakbij het station.

De Keulse Opera heeft ook weer wat "namen" kunnen strikken voor volgend seizoen. Zo zal José Cura de titelrol zingen in een nieuwe productie van Otello. Anne Schwanewilms, die ooit begonnen is in het ensemble van Keulen, zal Desdemona zingen. Iago wordt vertolkt door Samuel Youn.

Voor Samson et Dalila hebben ze Vesselina Kasarova gevonden, alhoewel ik nog nooit een verstaanbaar woord Frans uit haar mond heb horen komen. De regisseur Tilman Knabe maakt me ook niet echt enthousiast. Anderzijds zou het wel interessant kunnen zijn om Lance Ryan eens buiten zijn gebruikelijk Wagner-repertoire te horen als Samson. Hij zal trouwens ook Alvaro zingen in de herneming van La forza del destino (productie van Olivier Py). Kasarova zal ook te horen zijn als Orlofsky in een konzertante Die Fledermaus, met Bo Skovhus (Eisenstein) en Simone Kermes (Rosalinde).

Het valt trouwens op dat volgend seizoen geen enkele opera van Mozart of Wagner op het Keulse programma staat...

Publicatie: woensdag 21 augustus 2013 om 19:16
Rubriek: Toekomstmuziek