Il Grand' Inquisitor

Der fliegende Holländer in Wuppertal

Het Theater van Wuppertal is een van die klassieke Duitse huizen waar ze naast opera, ook dans, theater of musical doen. Wuppertal heeft zijn faam vooral te danken aan het danstheater van Pina Bausch en als het een beetje tegenzit, is dat alles wat binnenkort overblijft. Begin deze maand werd het theater al afgevoerd en deze week kwam het bericht dat ook in het operagezelschap moet geknipt worden. Desalniettemin zat het kleine operahuis gisteren afgeladen vol voor Der fliegende Holländer.

De enscenering van Jakob Peters-Messer is het perfecte voorbeeld van hoe met beperkte middelen toch een boeiende voorstelling gemaakt kan worden. Er is geen decor - we zien de naakte muren van het theater - enkel een licht hellend speelvlak en een metalen raster met daarop een paar dozijn lampen dat het schip van de Holländer voorstelt. Een wit lichtgevend vierkant in de vloer verbeeldt Senta's schilderij. Een paar touwen, wat rook, een goed uitgevoerde personenregie en vooral de prachtige belichting van Guido Petzold doen de rest.

Het Wuppertaler theater moet zowat het laatste operahuis zijn waar (Duitse) opera's niet boventiteld worden. Dat dit geen probleem stelt op het vlak van de verstaanbaarheid getuigt van de kwaliteit van het ensemble. Ook vocaal is het van bevredigend niveau. Vooral de Holländer van Kay Stiefermann kan zo in grotere huizen terecht. Zijn heldere, licht-metalen bariton bezit de nodige kracht om door het orkest te geraken. Hij maakt van zijn grote monoloog "Die Frist ist um" een meeslepende scène. Ook op dramatisch vlak heeft hij de nodige uitstraling om - zonder al te veel te moeten doen - een Holländer te zijn.

De twee tenors konden ook overtuigen. Christian Sturm heeft een mooi gevoerde lyrische tenor voor de Steuermann. Johan Weigel zong Erik met dramatische kleuren. Michael Tews voldoet, maar valt vocaal wat licht uit voor Daland. Turid Karlsen was de zwakke schakel in deze bezetting. Haar snerpende Senta miste charme en warmte.

Ik heb zeer genoten van deze voorstelling. Mocht het operahuis na de zomer nog bestaan, kan ik iedereen aanraden om eens tot in Wuppertal te reizen om een mogelijke herneming te gaan bekijken. Voor de schandalig lage prijzen - 30 euro voor eerste categorie - moet je het niet laten.

Publicatie: zaterdag 20 juli 2013 om 08:15
Rubriek: Opera