Il Grand' Inquisitor

Idomeneo in Antwerpen

De vierde McVicar-productie dit seizoen is de herneming van Idomeneo in de Vlaamse Opera. De stijl is een stuk soberder dan bijvoorbeeld de Contes d'Hoffmann, die eerder dit seizoen hernomen werd. Maar het ziet er allemaal nog even mooi uit als zes jaar geleden.

Maar wat was er in godsnaam met de zangers aan de hand ? Het moet waarschijnlijk geen gemakkelijke taak geweest zijn om de bezetting van 1998 te evenaren. Toen stonden zangers als Magdalena Kozena en Richard Croft op de planken. Maar na de reeks voorstellingen in Gent, leek het gisteren wel of de Antwerpse première op automatische piloot gezongen werd.

Bruce Ford zong wel alle noten van Idomeneo, maar dat is niet voldoende. Alles was even vlak gezongen, zonder de minste passie of emotie. Zelfs zijn grote aria "Fuor del mar" kon bij mij geen interesse opwekken. De Idamante van Kristine Jepson was al even slaapverwekkend en Sarah Fox (Ilia) klonk alsof ze ziek was. Alleen Lyne Fortin, die ook in 1998 Elettra gezongen had, was nog redelijk aanvaardbaar. Het gevolg was dat ik tijdens de pauze naar huis gegaan ben om thuis verder te slapen...

Publicatie: vrijdag 16 april 2004 om 19:42
Rubriek: Opera