Il Grand' Inquisitor

Julia Lezhneva in de Munt

We hebben de jonge Russische sopraan Julia Lezhneva twee jaar geleden leren kennen als Urbain in Les Huguenots. Ze heeft ondertussen een platencontract bij Decca en het was dan ook een selectie uit haar recente Alleluia-CD die we vandaag te horen kregen in de Munt.

Ze werd begeleid door Il Giardino Armonico, die ook voor een aantal instrumentale tussenstukken zorgden. Zo kregen we een weinig meeslepende La tempesta di mare van Vivaldi, een slaapverwekkende Haydn-symfonie La Passione, maar wel een boeiende La Follia van Geminiani. Dat laatste werk vond ik tevens het beste van de avond...

In tegenstelling tot het uitzinnige publiek (de Munt zat nog eens afgeladen vol) was ik minder overtuigd van Julia Lezhneva. Ze geeft weliswaar blijk van een goede dosis intelligentie in haar vertolkingen. Het zal ongetwijfeld aan mijn smaak liggen... maar als een zanger constant zonder vibrato zingt - en dan mogen het nog barokke motetten zijn - begint me dat zeer snel op mijn zenuwen te werken. In de hoogte klinkt ze niet mooi, maar ze heeft wel een intrigerende laagte. Regelmatig had ik ook de indruk dat ze op haar stem duwde.

Ze gaf vooral de indruk dat haar stem nog niet helemaal "af" is, ondanks het feit dat haar stem groot klinkt en dat haar coloraturenwerk bij momenten indrukwekkend is. Ze was iets beter in Mozarts Exultate, jubilate waar ze nu wel een zeer licht vibrato gebruikte. Indrukwekkend was het slot van het middendeel waar ze - "unde suspirat cor" - mooi in trapjes opklom en afrondde met een uitstekende triller.

Publicatie: maandag 15 april 2013 om 22:33
Rubriek: Concert