Il Grand' Inquisitor

Opéra Royal de Wallonie 2004-2005

Op 22 april 2005 viert Fiorenza Cossotto haar 70e verjaardag. En "toevallig" gaat op die dag Suor Angelica in premiere in de Luikse opera. Deze legendarische mezzosopraan - wier biografie een echte who's who is van de operawereld van de jaren '50, '60 en '70 - zal in die productie La Zia Principessa zingen, naast de Suor Angelica van Hasmik Papian. Het tweede deel van de avond wordt ingenomen door I Pagliacci met niemand minder dan Vladimir Galouzine als Canio.

Maar het seizoen begint met Götterdämmerung, het laatste deel van de Luikse Ring. Susan Owen zingt weer Brünnhilde, Werner Van Mechelen is weer Alberich en Arthur Korn, die eerder al Hunding zong, zingt nu Hagen. In september en oktober 2005 wordt dan de volledige Ring des Nibelungen in twee cycli uitgevoerd.

Als tegenhanger komt op het einde van het seizoen het serieuze werk met Les Huguenots. Een operahuis dat de Ring kan programmeren, moet niet terugschrikken voor deze grand' opéra van Meyerbeer. In de bezetting vinden we Annick Massis als Marguerite, Gilles Ragon als Raoul en Philippe Rouillon als De St-Bris.

Deze maand voert De Munt Verdi's I masnadieri concertant op... maar volgend jaar - in mei - wordt deze opera geënsceneerd opgevoerd in Luik met o.a. Amarilli Nizza (Amalia), Marcel Vanaud (Francesco) en Enzo Capuano (Massimiliano).

De concertante opera is volgend seizoen weer een Rossini-opera - Moïse et Pharaon - uiteraard met Alberto Zedda. Naast twee opvoeringen in Luik staat er ook een uitvoering in het PSK op het programma.

De laatste nieuwe productie is Der Freischütz. Het is echter de schandaalproductie die Guy Joosten voor Leipzig bedacht heeft, en die zo ongeveer unaniem afgekraakt werd in de Duitse pers. Voor een bloederige enscenering met de nodige portie seks moet je dus in maart 2005 in Luik zijn...

De oudste productie die hernomen wordt, is La forza del destino. De traditionele productie van Bernard Broca dateert uit 1995 en wordt met een alternerende cast bezet. Ik ben vooral benieuwd om Manon Feubel terug te horen. Ongeveer tien jaar geleden was ze dé ontdekking van het seizoen (als Micaela) en een paar jaar later was ze een hoogst indrukwekkende Elisabetta (in Don Carlo), allebei in Luik.

De Don Giovanni van Philippe Sireuil wordt ook hernomen met een dubbele bezetting. Ludovic Tézier en Werner Van Mechelen wisselen af als de Don. In de eerste bezetting zit ook Nicolas Cavallier als Leporello en Barbara Haveman als Donna Elvira.

Tenslotte wordt in febuari ook Jenufa hernomen met weer Barbara Haveman in de titelrol.

Even legendarisch als Fiorenza Cossotto is Teresa Berganza. Zij zal op 19 februari een recital geven in Luik...

Meer details op de website van de ORW.

Publicatie: vrijdag 9 april 2004 om 21:11
Rubriek: Toekomstmuziek