Il Grand' Inquisitor

Die Fledermaus in de Munt

Die Fledermaus is een perfecte operette voor de eindejaarsperiode, maar het is al een eeuwigheid geleden dat die nog eens in de Munt te horen was. Volgens "carmen" dateert de laatste voorstelling van 1966 ! Het is dan ook spijtig dat de voorstelling, die deze week te zien is, slechts een semi-scenische voorstelling is... maar het is beter dan niks.

Het orkest zit op het podium met een paar sfeervolle kroonluchters erboven. De orkestbak werd tot op het niveau van de parterre gebracht, waar een lederen sofa het belangrijkste decorelement is. Rechts staan tafeltjes en stoelen voor het koor.

Guy Joosten was verantwoordelijk voor de scenische invulling en voor het herschrijven van de dialogen. Vooral in de rol van Frosch heeft hij zich kunnen inleven. Hij is geen gevangeniscipier maar een technicus van de Munt die stofzuigend de zaal binnenkomt tijdens de ouverture. Hij komt regelmatig tussen tijdens de volledige voorstelling en niet tijdens de klassieke monoloog van het laatste bedrijf. De rol werd gespeeld door Georg Nigl, in het begin van het seizoen nog te horen in Passion. Met een Weens accent pikt hij in op de actualiteit, bekritiseert hij de Muntproducties, persifleert hij Gerard Mortier en gaat hij ook de filosofische toer op.

Oorspronkelijk was Thomas Johannes Mayer voorzien voor de rol van Eisenstein. Hij werd echter vervangen door Dietrich Henschel. Hij is echter geen natuurlijke Eisenstein. Ivan Ludlow was zijn verkouden compaan Dr. Falke, wat vooral in het eerste bedrijf voor een aantal uitschuivers zorgde. Pavol Breslik was een goede Alfred.

Het waren vooral de vrouwen die konden overtuigen. Andrea Rost heeft de stem en de diva-allures voor Rosalinde. Danielle de Niese heeft ook geannuleerd en werd vervangen door Bernarda Bobro als Adele. Zij is gepokt en gemazeld in het repertoire... de eerste keer dat ik haar ooit hoorde, was trouwens als Adele in de Weense Volksoper. Na wat opwarmingsproblemen zong ze een sprankelende Adele. Tenslotte was Tania Kross een fantastische Prinz Orlofsky dankzij haar ruime mezzo en diepe altkleuren.

Publicatie: vrijdag 21 december 2012 om 19:27
Rubriek: Operette