Il Grand' Inquisitor

John Mark Ainsley in deSingel

Het liedseizoen van deSingel werd afgetrapt met een liedrecital van John Mark Ainsley en Roger Vignoles. Spijtig genoeg was de zaal meer dan half leeg. Ainsley is nochtans een begenadigd liedzanger, maar bij het grote publiek niet zo bekend als die andere Britse tenor... of zou het programma toch iets te ontoegankelijk geweest zijn. Ze brachten geen Schubert of Schumann, maar een volledig programma met grotendeels onbekende Engelse liederen. De afwezigen hadden hoedanook ongelijk.

Ainsley zingt met een uitstekende stembeheersing en tekstprojectie, een oneindige adem en een fantastisch homogene stem zonder dat er ook maar enige indicatie van een registerovergang zou zijn. De honingzoete textuur van zijn stem bezit nog alle flexibiliteit om de loopjes en zelfs een perfecte triller te zingen tijdens het eerste groepje Purcell-liederen. In de Songs for Ariel van Michael Tippett blijkt zijn naturel om met moderner repertoire om te gaan.

Na de pauze kwam als eerste een groepje oorlogsliederen van vijf verschillende componisten, waaronder een aangrijpende With rue my heart is laden van Butterworth of The children van MacMillan dat echt naar de keel greep. Ze eindigden met iets lichter repertoire op teksten van Shakespeare waarin Ainsley ook al zijn vocale kleuren uit de kast haalde voor Pretty ring time van Warlock.

Publicatie: vrijdag 26 oktober 2012 om 15:44
Rubriek: Liedrecital