Il Grand' Inquisitor

Il trovatore in Bonn

Verdi wilde aanvankelijk Il trovatore de titel "La zingara" geven, aangezien Azucena eigenlijk de hoofdrolspeelster. Als de opera van Bonn de Duits-Griekse Chariklia Mavropoulou opvoert als Azucena, is perfect te begrijpen waarom.

Chariklia Mavropoulou is een weergaloze Azucena. Als ze in het tweede bedrijf de eerste keer haar mond opendoet voor "Stride la vampa" viel ik bijna van mijn stoel. De kwaliteit en grootte van de stem, haar frasering en stijlgevoel, het spelen met dynamiek en messa di voce herinneren aan de grote Azucena's die ik enkel van plaatopnames ken. Met "Condotta ell'era in ceppi" steekt ze nog een tandje bij om te eindigen met een waarlijk hartverscheurende "Il figlio mio". Op dat moment zat ik al een hele tijd op het puntje van mijn stoel. In het vierde bedrijf overtrof ze zichzelf nog eens, met een hoogst expressieve "Troveranno un cadavere muto, gelido... anzi uno scheletro!" en een "Ai nostri monti" die door merg en been gaat.

Caruso zei ooit dat je voor Trovatore gewoon de vier beste zangers ter wereld moet samenbrengen. Eén op vier is geen slechte score, maar de drie andere zangers hebben ook het potentieel om grote Verdi-zangers te zijn of te worden... als ze iets consequenter op de toon zouden zingen in plaats van ernaast.

George Oniani heeft de spinto-slagkracht voor Manrico maar neigt iets te vaak tot brullen, vooral in de heroïsche momenten van "Di quella pira". Aris Argiris zong een stevige "Il balen del suo sorriso" en heeft een onwaarschijnlijk gemakkelijke hoogte zoals ik van een Verdi-bariton verwacht. Irina Oknina is een twijfelgeval. Ze heeft het correcte timbre voor Leonora, maar heeft een omfloerst geluid. "Tacea la notte" werd ontsiert door twijfelachtige intonatie, en het staccatowerk in de loopjes van "Di tale amor" konden ook beter. Maar "D'amor sull'ali rosee" zat dan weer wel perfect.

Dietrich W. Hilsdorf was verantwoordelijk voor een productie die weer gewoon goed en juist aanvoelt. Wie nog eens een volbloed-Trovatore wil horen, kan ik enkel aanraden om naar Bonn te reizen.

Publicatie: maandag 21 mei 2012 om 16:30
Rubriek: Opera