Il Grand' Inquisitor

Der fliegende Holländer in Keulen

De opera van Keulen heeft al een tijdje de reputatie van een degelijk Wagnerhuis. Met hun nieuwe productie van Der fliegende Holländer bevestigen ze dit zowel op scenisch als muzikaal vlak.

Dietrich W. Hilsdorf maakt altijd relatief klassieke producties, waarbij hij niet al te ver buiten de lijnen van het libretto kleurt. Ook nu is dat het geval, geen excentrieke psychologische ideeën of diepgravende tekstduiding... gewoon een eerlijke en leesbare enscenering. De actie situeert zich in de 19de eeuw in een grote keuken met het portret van de Holländer aan de muur. Achter een gaas en donkere belichting wordt de ontmoeting met het schip van de Holländer in beeld gebracht. De verlossing komt als Senta zichzelf met Eriks geweer doodschiet.

De enige bevreemdende toevoeging is de stomme rol van Samiel. Het is een vrouw met twee gezichten die de Holländer volgt en na diens verlossing zich op Erik richt. Is ze een verdoemde die ooit de Holländer afgewezen heeft ? Of probeert Hilsdorf hiermee de boog te spannen die begint bij Der Freischütz ?

Samuel Youn is een sterke Holländer, die weliswaar een paar Duitse steken laat vallen, maar vooral overtuigt met zijn krachtige en kernige basbariton. Erika Sunnegardh zingt met een licht-dramatische sopraan de rol van Senta, maar komt toch overwegend lyrisch over tijdens haar ballade. Thomas Piffka is een stralende Erik met dramatische kleuren. Jeongki Cho heeft een homogene en lyrische tenor en zingt een mooi Steuersmann-lied. Lars Woldt heeft niet de echt diepe basnoten voor Daland maar was voor de rest wel overtuigend, Diane Pilcher zong Mary met variabele registers.

Publicatie: zaterdag 19 mei 2012 om 09:05
Rubriek: Opera