Il Grand' Inquisitor

Opéra Royal de Wallonie 2012-2013

De Waalse Opera heeft ook haar nieuw seizoen bekend gemaakt. Het goede nieuws is dat ze eindelijk de tent verlaten en terugkeren in het gerenoveerde operahuis. Uiteraard wordt Verdi gevierd, Wagner niet, maar wél André Grétry die in het geboortejaar van Verdi en Wagner overleed... en in Luik geboren is en wiens standbeeld op het pleintje voor het Théâtre Royal prijkt.

Van Grétry worden twee opera's opgevoerd. L'Officier de Fortune krijgt een concertante uitvoering onder leiding van Patrick Davin. Guillaume Tell zal geregisseerd worden door Stefano Mazzonis di Pralafera en krijgt een volledig Belgische bezetting met onder andere Marc Laho (Guillaume Tell), Anne-Catherine Gillet (Madame Tell), Lionel Lhote (Guesler) en Liesbeth Devos (Marie).

Het Franse operafeest houdt daarmee nog niet op. Uit de filmwereld wordt Jaco Van Dormael binnengehaald om Stradella van César Franck te regisseren. Ook hier weer veel Belgen in de bezetting: Marc Laho in de titelrol, Isabelle Kabatu (Leonor) en Werner Van Mechelen (Spadoni). En tijdens de kerstperiode komt La belle Hélène op het programma met Alexise Yerna als Hélène.

De rest van het seizoen bestaat uitsluitend uit Italiaanse opera's. De twee Verdi-opera's worden gedirigeerd door Paolo Arrivabeni. Voor La forza del destino werd weer het trio Armiliato-Dessi-Meoni geëngageerd, die in Luik eerder al Otello en Trovatore gedaan hebben. I due Foscari wordt concertant uitgevoerd met zowaar Leo Nucci en Fabio Sartori als vader en zoon Foscari.

En een mens blijft zich afvragen hoe de Luikse intendant bepaalde zangers naar Luik krijgt...

Zo komt er bijvoorbeeld een La fanciulla del West met Gianluigi Gelmetti in de orkestbak en met Deborah Voigt als Minnie en Carl Tanner als Dick Johnson. José Cura is al vaker in Luik te gast geweest. Deze keer draait hij een driedubbele shift als Turiddu én Canio én als regisseur van het klassiek duo Cavalleria Rusticana en Pagliacci. Rossini moet voor de lichtere noot zorgen met L'Italiana in Algeri. Marianna Pizzolato is Isabella, Carlo Lepore zingt Mustafà en Lindoro wordt vertolkt door Daniele Zanfardino.

Tenslotte is er ook een concert met Edita Gruberova...

Publicatie: woensdag 18 april 2012 om 22:46
Rubriek: Toekomstmuziek