Il Grand' Inquisitor

De Nederlandse Opera 2012-13

Het volgende seizoen van De Nederlandse Opera ziet er redelijk interessant uit, zeker in vergelijking met het huidige seizoen. In het Verdi-Wagner-jaar 2013 is het echter vooral Wagner die goed bediend wordt.

Als aanloop naar het Wagnerjaar hernemen ze nog dit jaar Das Rheingold uit de Ring-productie van Pierre Audi. In 2013 volgt dan Die Walküre. Hartmut Haenchen dirigeert. Thomas Johannes Mayer zingt de twee Wotans, Werner Van Mechelen is Alberich en Catherine Foster is de Walküre-Brünnhilde. De Wälsungen worden vertolkt door Christopher Ventris en Catherine Naglestad. David Alden maakt een nieuwe productie van Die Meistersinger von Nürnberg, met weer Thomas Johannes Mayer als de schoenmaker. Adrian Eröd zingt Beckmesser en Roberto Sacca zingt Stolzing.

Ondertussen moeten de Verdi-fans het doen met een overbodige herneming van de Willy Decker-productie van La traviata, met Marina Poplavskaya en Ismael Jordi. Hopelijk zijn ze in Amsterdam iets creatiever in de tweede helft van 2013.

Dé Amsterdamse productie die me niet te missen lijkt, is Rossini's Guillaume Tell. Pierre Audi regisseert en Paolo Carignani dirigeert. De bezetting ziet er ook goed uit met Nicola Alaimo in de titelrol en John Osborn als Arnold.

Er staan geen barokopera's gepland, maar met Die Zauberflöte is er toch één klassiek werk te zien tijdens de kerstperiode. De zangers zijn Maximilian Schmitt (Tamino), Christina Landshamer (Pamina), Thomas Oliemans (Papageno), Brindley Sherratt (Sarastro) en Iride Martinez (Königin der Nacht).

De rest van het seizoen bestaat uit werken van de 20ste en 21ste eeuw. Der Schatzgräber van Franz Schreker zou interessant kunnen zijn. L'amour des trois oranges - productie van Laurent Pelly - is op zich wel leuk, maar niet meteen het werk om er een paar 100 km voor te rijden. De productie van Deborah Warner van Death in Venice hebben we onlangs nog in de Munt gezien. Bob Wilson regisseert tenslotte Einstein on the Beach van Philip Glass.

Dan zijn er nog twee hedendaagse werken. Written on Skin van George Benjamin wordt deze zomer gecreëerd in Aix en reist nadien naar Amsterdam. Sunken Garden van Michel van der Aa zal in de Stadsschouwburg opgevoerd worden.

Publicatie: woensdag 22 februari 2012 om 20:45
Rubriek: Toekomstmuziek