Il Grand' Inquisitor

Liesbeth Devos in het PSK

In de reeks BozarSundays was vandaag nog eens een liedrecital te horen. Met sopraan Liesbeth Devos en pianist Lucas Blondeel stond talent van eigen bodem op het podium van het PSK. Ze brachten een gevarieerd programma met een klassiek zwaartepunt en de generale van een wereldcreatie.

Ze begonnen met Mozart. Das Veilchen was meteen raak. Liesbeth Devos diversifieert goed tussen de verteller en het arme "Veilchen" dat door de herderin vertrappeld wordt. Haar heldere stem projecteert goed, uitspraak is voorbeeldig en ze heeft geen schrik om expressief ver en emotioneel diep te gaan. Zo wist ze me met Abendempfindung te ontroeren. In het groepje Schubertliederen, trad Lucas Blondeel meer op de voorgrond. De spaarzame begeleiding van Strophe aus Die Götter Griechenlands werd vormgegeven tot grote bogen, daarna klaterde het water volop in Auf dem Wasser zu singen, zij het een tikkeltje te snel naar mijn smaak.

De jonge componist Bram Van Camp heeft drie liederen gecomponeerd op gedichten van Paul van Ostaijen uit diens Feesten van angst en pijn. Het is een werk voor ensemble, dat volgende maand in deSingel gecreëerd zal worden. Nu kregen we al een voorafje in de versie met piano. De drie liederen werden naadloos na elkaar uitgevoerd. Het is een partituur met uiteenlopende kleuren. Ook van Devos werden allerlei uitdrukkingen verwacht van spreken over fluisteren tot zingen. Er gebeurt zo veel, dat ik me geen moment verveelde. Ik had wel de indruk dat de componist al zijn ideeën en kunnen in deze drie liederen probeerde te steken... minder kan ook meer zijn.

Ze eindigden met Haydns Arianna a Naxos. Het is een grote cantate met afwisselende recitatieven en aria's. Het cliché wil dat een liedrecital zwaarder is dan opera omdat de zanger zonder de hulp van kostuums of regie zich emotioneel bloot moet geven. Devos heeft het lef om zo'n doorleefde vertolking te geven, waarbij de emoties tot in de koninklijke loge vliegen... en zonder dat ze zich daarvoor vocaal geweld moet aandoen.

Devos en Blondeel vormen een perfect op elkaar ingespeeld liedduo met intelligente vertolkingen dat, wat mij betreft, zo in de liedreeksen van bijvoorbeeld de Munt of deSingel geprogrammeerd kan worden.

Publicatie: zondag 12 februari 2012 om 23:29
Rubriek: Liedrecital