Il Grand' Inquisitor

Anna Caterina Antonacci in de Munt

Dat Anna Caterina Antonacci de status van cultzangeres bereikt heeft, werd duidelijk tijdens het recital dat ze gisteren samen met pianist Donald Sulzen in de Munt bracht. De zaal zat beduidend voller dan gewoonlijk voor een liedrecital, met haar aanhang die niet vertrouwd is met de geplogenheden van een liedrecital en het nodig vond om na elk lied te applaudisseren.

Antonacci leek er zich niet aan te storen, ondanks het feit dat ze wel een programma had samengesteld met een dramaturgische eenheid. De eerste helft had de titel "In stile antico" meegekregen en bestond uit Italiaanse liederen van Monteverdi tot Tosti.

Laat het duidelijk zijn dat Antonacci een schitterende liedzangeres is, die nauwelijks tegen vocaal-technische grenzen stoot en zo elke emotie die ze wil overbrengen ook effectief overbrengt. Het is dan bijvoorbeeld des te spijtiger dat een geniale uitvoering van Respighi's Sopra un aria antica, zwevend tussen recitatief en arioso, vakkundig in de vernieling geapplaudisseerd wordt. Een niet onbelangrijk aspect van een liedrecital is ook de totale sfeer die opgebouwd wordt over verschillende liederen heen. Op dat vlak was het dus een gemiste kans.

Stel je ook het begin van het tweede gedeelte voor, een Frans luik met als titel "Reflets dans l'eau" (naar het gelijknamig lied van Fauré, dat wel aangekondigd stond maar dat ze verving door Au bord de l'eau). Dat luik begon met Venezia van Reynaldo Hahn. Het zijn vijf liederen in Venetiaans dialect die een mooi bruggetje vormde van de Italiaanse liederen naar de liederen van Duparc en Fauré die erna kwamen. In elk Venezia-lied kan Antonacci zich uitleven in het zoeken naar kleuren en timbres, waarbij ze haar volledige kunnen ongeneerd ten dienste stelt van de expressie. Het was een van de hoogtepunten van de avond, waarbij ook een glimp opgevangen werd van Antonacci-het-theaterbeest. Prematuur applaus is bij deze liederen iets minder storend, maar ik ben ervan overtuigd dat het nog beter had kunnen zijn met een gecultiveerd lied-publiek.

Moon River (!) was het enige bisnummer. Het recital werd opgenomen en zal op 23 april te horen zijn op Klara.

Publicatie: donderdag 2 februari 2012 om 16:43
Rubriek: Liedrecital