Il Grand' Inquisitor

Susan Chilcott in De Munt

De afgelopen week gaf het Muntorkest onder de leiding van zijn gloednieuwe muziekdirecteur Kazushi Ono een aantal uitvoeringen van de tweede symfonie van Mahler; ook volgende week is er nog een uitvoering. In dit concert zingt Susan Chilcott de sopraanpartij, maar tussendoor gaf ze samen met haar pianist Iain Burnside een recital in De Munt.

Het programma bestond voor 90% uit Engels repertoire, wat mij persoonlijk niet echt aanspreekt... Benjamin Britten - de componist waarmee ze in 1994 haar Muntdebuut maakte - mocht uiteraard niet ontbreken en daar begon ze dan ook mee, met de cyclus On This Island.

Wat me wel aanspraak was Coplands cyclus Twelve Poems of Emily Dickinson. Ze heeft deze cyclus twee jaar geleden ook al in Brussel gezongen in de reeks "muziek & poëzie"; toen werd de cyclus aangevuld met nog meer gedichten van Emily Dickinson, die toen schitterend voorgedragen werden door Fiona Shaw. Het is duidelijk dat toen Copland zijn oog liet vallen op The Chariot dat hij dat op muziek moest zetten, het zou later het slotlied worden van de cyclus. Ook in deze voorstelling was dit het hoogtepunt van de cyclus... niet in het minst door Chilcotts prestatie met bijvoorbeeld een hemels zwevende noot op het laatste "eternity". Wetende dat Susan Chilcott een jaar geleden nog een gevecht geleverd heeft tegen borstkanker, krijgen sommige van deze liederen toch een iets andere dimensie.

Na de pauze zong ze een verzameling liederen op teksten van Shakespeare... wat ze voor het gemak Brush up your Shakespeare! als titel gegeven hadden. Het begon met The Compleat Works, een soort "patter song" van de onbekende John Dankworth. Centraal in deze collectie stonden Strauss' Lieder der Ophelia en Berlioz' La Mort d'Ophélie, meteen ook de enige niet Engelstalige werken. De Strauss had ze zonder problemen achterwege mogen laten - naar mijn gevoel heeft ze niet echt een "Strauss-stem" - en in Berlioz vond ik haar Frans ook ondermaats.

Afgezien van de iets minder geslaagde Ophelia-liederen was het op zich wel een mooi recital, maar dat - afgezien misschien van Coplands Dickinson Poems - toch niet echt memorabel was. Het recital zal op 18 oktober uitgezonden worden door Klara en op 17 november door Musique3.

Publicatie: zondag 6 oktober 2002 om 20:30
Rubriek: Liedrecital