Il Grand' Inquisitor

Les Arts Florissants in het PSK

Het ensemble Les Arts Florissants werd 25 jaar geleden opgericht door William Christie... en dat moet uiteraard gevierd worden. Dat doen ze met een tournee door Europa en Amerika waarbij ze twee werken uitvoeren van Marc-Antoine Charpentier, die 300 jaar geleden overleden is.

De opera Les Arts Florissants begint met een discussie tussen de vier kunsten - muziek, poëzie, schilderkunst en architectuur - over wie de belangrijkste is. "La discorde" komt tweedracht zaaien, maar "La paix" zorgt ervoor dat ze terug in harmonie komen. Het is een mooi werkje, maar nogal slaapverwekkend...

De opera La descente d'Orphée aux Enfers beschrijft het klassieke verhaal van Orfeus en Euridice. Maar de opera stopt op het moment dat Pluto aan Orfeus de toestemming geeft om Euridice te gaan terughalen, met de waarschuwing dat hij niet achterom mag kijken. Het is een mooi werkje, maar nogal slaapverwekkend...

Het geheel werd in een feestelijk kleedje gestoken door de regisseur Vincent Boussard. Hij had de scene volgezet met lichtjes-in-bloemen, die uiteraard regelmatig omver gelopen werden door de zangers. Voor de zangers had ene Christian Lacroix de kostuums ontworpen. Bij de zangers was er niemand het vermelden waard, tenzij misschien Paul Agnew als Orphée. In allegeval kon niemand me langer dan een halve minuut boeien.

Wie om een of andere reden het verjaardagsfeestje toch nog ergens zou willen meemaken, vind alle informatie op de website van Les Arts Florissants.

Publicatie: maandag 19 januari 2004 om 08:44
Rubriek: Opera