Il Grand' Inquisitor

L'Allegro, il Penseroso ed il Moderato in deSingel

Men neme twee gedichten van John Milton ("L'Allegro" en "Il Penseroso"), klutse die goed door elkaar zodat vrolijkheid afwisselt met bedachtzaamheid, voege er een moraal ("Il moderato") aan toe en laat deze tekst door Handel op muziek zetten. En ziedaar: het oratorium L'Allegro, il Penseroso ed il Moderato. Aangezien ik nog nooit van dit werk gehoord had, was ik benieuwd naar de opvoering van het Freiburger Barockorchester en het Collegium Vocale, onder leiding van Marcus Creed, in deSingel.

Ondanks de schitterende muziek die in dit oratorium te horen is, is het niet geheel te verbazen dat dit werk zo goed als onbekend is. Het heeft niet dezelfde dramatische stuwing als andere Handel-oratoria en de koren zijn minder indrukwekkend, waardoor het niet dezelfde populariteit kan krijgen als bijvoorbeeld de Messiah. De dialoog die in de twee eerste delen ontstaat tussen Il Penseroso en L'Allegro wordt door vier zangers gezongen: één sopraan voor Penseroso en een sopraan, tenor en bas voor L'Allegro.

De Penseroso-sopraan was Olga Pasichnyk. En het is ronduit een plezier om haar aan het werk te horen. Haar warme stem en technische beheersing loodsen haar doorheen de toch wel lange partij. En aangezien het pensoroso-aspect amper aanleiding geeft tot vocaal vuurwerk moet de zangeres alle registers open trekken om het boeiend te houden... en dat doet Pasichnyk schitterend. Het slot van het tweede deel is adembenemend in zijn beheerste eenvoud.

De drie Allegro-zangers halen met moeite hetzelfde niveau. De sopraan Katharine Fuge is een typische witte Engelse sopraan. Alhoewel haar stem iets meer kleur heeft dan de traditionele "nymphs-and-shepherds" bleekheid, waardoor ze niet al te vervelend klinkt. Maar veel expressie is er in haar stem niet te horen. De bas Peter Harvey heeft nauwelijks iets te zingen. Maar hij kan zonder probleem naast Pasichnyk staan. Mark Padmore is problematischer. Zijn stem klinkt niet natuurlijk en ligt soms dichter bij geblaat dan bij zingen. Het leek alsof hij niet voldoende adem had, waardoor hij geforceerd overkwam. Maar gelukkig was er Olga Pasichnyk...

Publicatie: vrijdag 16 januari 2004 om 20:35
Rubriek: Oratorium