Il Grand' Inquisitor

Andromaque in het PSK

Het was gisteren een klein beetje feest in het PSK. Precies 80 jaar geleden, op 19 oktober 1929, werd de Henry le Boeufzaal ingehuldigd. Op het programma stond toen "Psyché" van César Franck en "De genius des vaderlands" van Peter Benoit. Dat alles werd afgesloten met de Brabançonne.

Gisteren weerklonk er geen Brabançonne maar wel de muziek van een andere Belg, Grétry, en diens "tragédie lyrique" Andromaque, gecreëerd in 1780 en naar verluidt sindsdien nooit meer opgevoerd. Bij momenten doet de muziek aan Gluck denken... en dat waren dan meestal de momenten dat mijn concentratie begon af te dwalen. Daarnaast gebruikt hij soms ook inventieve orkestkleuren - vooral dan bij de blazers - om de aria's - van vooral Andromaque - een origineel karakter te geven. Het orkest was Le Concert Spirituel onder leiding van Hervé Niquet.

Niquet heeft een mooie vocaal kwartet samengebracht, met vooral Karine Deshayes als Andromaque en tenor Sébastien Guèze als Pyrrhus. Beide zangers zingen perfect verstaanbaar Frans met gevoel voor stijl en aandacht voor de tekst met de bijhorende expressieve momenten. Maria Riccarda Wesseling zingt Hermione. Haar mezzo is iets donkerder met een vleugje dramatiek, maar iets zwakkere Franse tekstprojectie. Bariton Tassis Christoyannis was een degelijke Oreste, met een indrukwekkende waanzinscène op het einde van de voorstelling.

Voor de voorstelling werd aangekondigd om niet te hoesten aangezien de voorstelling opgenomen werd voor een CD-opname...

Publicatie: dinsdag 20 oktober 2009 om 17:58
Rubriek: Opera