Il Grand' Inquisitor

Christian Gerhaher in het PSK

Ik vind het altijd zonde dat ze een zanger laten opdraven om een paar liederen te zingen als opvulling bij een overwegend symfonisch concert. Zeker als die zanger een liedspecialist als Christian Gerhaher is.

Na zijn redelijk geslaagd Schubertrecital in deSingel was ik benieuwd hoe hij Mahlers Rückert-Lieder zou aanpakken. Hij werd daarbij begeleid door het Orchestre des Champs-Elysées onder leiding van Philippe Herreweghe.

Het eerste lied Ich atmet' einen linden Duft zong hij constant pianissimo, wat heel goed past bij dit lied. Liebst du um Schönheit zong hij ook fluweelzacht. Hij offerde wel af en toe legato op - "Lie be die Meer Frau" - om verstaanbaar te blijven. Maar al snel werd duidelijk dat de grote zaal van het PSK net te groot is voor Gerhahers stem. Zeker Um Mitternacht vraagt een breed dynamisch palet van piano via de forte "Herr ! Herr !" tot de ultieme "Mitternacht" waarmee het lied fortissimo zou moeten eindigen. De eerst tien rijen hebben daar misschien iets van gemerkt.

Ook het laatste lied Ich bin der Welt abhanden gekommen was teleurstellend. Maar hier was het vooral het orkest dat meteen in het begin veel te luid was, waardoor de magie van Mahlers meest ontroerende lied meteen weg was...

Publicatie: maandag 18 februari 2008 om 22:49
Rubriek: Concert