Il Grand' Inquisitor

Magdalena Kozena en David Daniels in het PSK

Magdalena Kozena en David Daniels ondernemen momenteel een concerttournee doorheen Europa met overwegend Handelaria's. Gisteren passeerden ze in het PSK. Ze worden daarbij begeleid door het Kammerorchester Basel onder leiding van Paul Goodwin, die tussendoor ook nog Telemann - Tafelmuziek - en Corelli - Concerto grosso nr. 6 - opvoerden.

David Daniels is een van de vooraanstaande contra-tenoren van het ogenblik, maar zelfs die reputatie en zijn optreden gisteren kunnen mijn idee over contra-tenoren niet veranderen. Op het vlak van muzikaliteit is het allemaal wel in orde. Hij versiert zijn aria's stijlvol met appogiatura's en trillers, en na het recitatief Pompe vane di morte begint hij de aria Dove sei ? (uit Rodelinda) zelfs met een heuse messa di voce. Maar net zoals bij de meeste andere contratenoren is het allemaal veel te kleinschalig, kleurloos en bij momenten zelfs lachwekkend.

Het contrast met een zangeres als Magdalena Kozena, die wel alle modi van haar stembanden kan benutten, is dan ook groot. Dit valt des te meer op in een duet, zoals dat van Rodelinda en Bertarido Io t'abbracio. In plaats van een afscheidsduet is het eerder een echo-aria voor Rodelinda. Ik kan daarom de mensen niet begrijpen die vinden dat contratenoren een valabel alternatief zijn voor de barokke castraatpartijen... tenzij omwille van visuele redenen.

Vergelijk dat bijvoorbeeld met de twee aria's van Ariodante die Magdalena Kozena zong. Ook bij haar hoor je de nodige versieringen. Maar daar bovenop krijg je nog een heel kleurenpalet aan klanken, waarbij ze op alle mogelijke manieren uitdrukking geeft aan de woorden die ze zingt. Je houdt het haast niet voor mogelijk op hoeveel manieren ze de woorden 'morte in braccio' zingt in Scherza infida, telkens vindt ze weer een andere emotie. De tweede aria van Ariodante Dopo Notte is puur vuurwerk, waarna het publiek pas echt enthousiast werd.

Samen zongen ze dan nog drie bisnummers, met o.a. "Sound the trumpet" en "To thee, thou glorious son of worth" uit Theodora. Het concert werd ook opgenomen door Klara, en zal dus ooit nog wel eens te (her)beluisteren zijn.

Publicatie: dinsdag 22 november 2005 om 12:51
Rubriek: Concert