Il Grand' Inquisitor

Michael Wilmering in Zeist

Het "Fin de siècle"-thema van het Zeister Liedfestival werd door bariton Michael Wilmering en pianist Daan Boertien vrij breed ingevuld, met een gevarieerd liedprogramma in vier talen.

Zo begonnen ze al een eeuwwisseling eerder met An die ferne Geliebte. Wilmering gaf een expressieve uitvoering van Beethovens liedcyclus, waarbij hij ook uitstekend contact maakte met zijn publiek. Met robuuste bariton bezingt hij zijn leed in het eerste lied Auf dem Hügel sitz ich spähend. Lichtere toetsen krijgen we te horen als hij de wolken, vogels en zelfs een beekje als "Liebesbotschaft" aanspreekt in Diese Wolken in den Höhen om met de stralende slottonen van Nimm sie hin denn de cyclus af te ronden. Als tegenhanger volgde dan Schuberts Nähe des Geliebten... wat misschien beter gewerkt zou hebben als contrast zonder applauspauze.

Eerder op de dag hadden we een lezing gekregen van de erudiete Richard Stokes over Hugo Wolf, ter gelegenheid van het verschijnen van zijn boek The Complete Songs of Hugo Wolf. Hij had toen al een inleiding gegeven op de Mörike-Lieder die 's avonds op het programma zouden staan, maar Wilmering deed dat nog eens dunnetjes over. Het probleem was wel dat hij dat voor elk van de zeven liederen deed, wat telkens voor een hinderlijke onderbreking zorgde. Anderzijds sprong hij wel nogal van de hak op de tak. Van Der Tambour naar Der Genesene an die Hoffnung, of van Gebet naar Begegnung... weliswaar stuk voor stuk ijzeren liedrepertoire, maar ze liggen wel mijlenver uit elkaar waardoor ik nooit echt in de sfeer kwam.

De Deux mélodies hébraïques van Ravel en twee Duparc-liederen brachten ons naar het Franse "fin de siècle". In La vie antérieure kregen we vooral de monumentaliteit van de "grands pilliers" te horen en iets minder de "voluptés calmes", maar wel gevolgd door een mooie Extase. Ik was minder overtuigd van de Three Shakespeare songs van Quilter of de twee Rachmaninov-romances... waardoor vooral zijn Beethoven-vertolking van het begin van de avond blijft hangen.

Publicatie: maandag 25 oktober 2021 om 22:52
Rubriek: Liedrecital