Il Grand' Inquisitor

Marlis Petersen in Frankfurt*

De afgelopen paar jaar heeft Marlis Petersen een Dimensionen-trilogie op CD gezet. De laatste uit die reeks - Innenwelt - was de basis voor haar recital vandaag in Frankfurt met Stephan Matthias Lademann.

Net zoals op de CD is het programma opgedeeld in vier hoofdstukken met elke vier of vijf liederen: Nacht und Träume, Bewegung im Innern, Mouvement Intérieur, Erlösung und Heimkehr. Om alles binnen het uur afgerond te krijgen, horen we per hoofdstuk één of twee liederen minder dan op de CD. Maar wat je ervoor in de plaats krijgt, zijn korte introteksten van Petersen bij elk deeltje, en telkens een andere inkleding van het podium (van bloemen over een leeg podium tot een paar kaarsen). En voor de gelegenheid heeft ze ook haar kleerkast opengetrokken en vier verschillende jurken uitgekozen.

Daarenboven krijgen we een uitvoering waarbij de intensiteit van het scherm spat. Die Nacht van Strauss wordt ontroerend gefraseerd, in Die Nacht van Wolf lijkt ze wel al het leed van de wereld te willen dragen. Na een luidruchtige Schmied Schmerz van Max Reger solliceert ze met Ruhe, meine Seele voor de rol van Kundry. Een uitzonderlijke A Chloris begon het Frans hoofdstukje dat afgesloten werd met een passionele Notre amour van Fauré.

Nog altijd een recital zonder live publiek, maar toch met een bisnummer... Wagners Träume.

Publicatie: vrijdag 28 mei 2021 om 20:46
Rubriek: Liedrecital