Il Grand' Inquisitor

Diana Damrau in Essen*

In tegenstelling tot in München, zit er nog geen publiek in de Philharmonie van Essen. De intensiteit van het liedrecital van Diana Damrau en Helmut Deutsch was er echter niet minder om.

Dit recital had dezelfde titel als dat van Susan Graham kunnen krijgen, namelijk variaties op Frauenliebe und -leben. Diana Damrau moet zo ongeveer het hoogtepunt van haar carrière bereikt hebben, het punt waar maturiteit en interpretatieve fantasie perfect in symbiose zijn met haar ongebreidelde vocale mogelijkheden.

Vanaf de eerste noot van Seit ich ihn gesehen ontroert ze en drukt ze verwondering en twijfel uit. Die twijfel over wat haar overkomt blijft hangen tot en met Ich kann's nicht fassen. De "Seligkeit" en "Traurigkeit" van Er, der Herrlichste von allen zijn twee aspecten die doorheen haar vertolking van de cyclus voeren tot een triomfantelijke An meinem Herzen, an meiner Brust om te eindigen met een verbluffende Nun hast du mir den ersten Schmerz getan. "Ich zieh' mich in mein Inn'res still zurück, der Schleier fällt" geeft het gevoel alsof er een guillotine naar beneden komt...

Het recital was begonnen met een eerste variatie op de cyclus met liederen van Clara Schumann, weliswaar ingeleid door Roberts Widmung, waarbij de passie van Er ist gekommen in Sturm und Regen een passende introductie was tot Frauenliebe. Ook de slotgroep met liederen van Richard Strauss volgt een vergelijkbare opbouw, met Helmut Deutsch in een glansrol. In Einerlei charmeert ze als een flirtende Marschallin om via een charmant Ständchen met Zueignung op een positieve noot te eindigen. Tussendoor zong ze ook nog een selectie Spaanse liederen, waarvan ik gemakshalve ook maar veronderstel dat ze een variatie op Schumanns liedcyclus vormden.

Het recital is nog vier weken te beluisteren op het YouTube-kanaal van de Philharmonie... warm aanbevolen.

Publicatie: vrijdag 14 mei 2021 om 21:55
Rubriek: Liedrecital