Il Grand' Inquisitor

Joshua Ellicott in Oxford*

Maandag begint de meteorologische lente, dus is het dit weekend het ideale moment voor een mini-liedfestival in Oxford met als titel "Winter into Spring: The Changing Seasons". Joshua Ellicott en Anna Tilbrook gaven de aftrap in de Holywell Music Room met een winters Britten-Schubert-programma.

Deze eerste dag staat in het teken van de winter en dan is Brittens Winter Words een goed begin. Deze acht balladeachtige liederen en minituurtjes op gedichten van Thomas Hardy vormen een kleurrijke collectie, waarin vooral de pianist kan schitteren. Anna Tilbrook haalt metalen treinklanken uit haar piano voor Midnight on the Great Western, laat de toetsen kraken voor The little old table en tovert een hele volière tevoorschijn in Proud Songsters.

Joshua Ellicott zingt met een zoetgevooisde tenor, die iets te vaak in het piano-pianissimo blijft hangen. Uit een lied als Wagtail and baby moet toch iets meer expressie te halen zijn met de hele voorbijtrekkende beestenboel die probeert om het kwikstaartje op te schrikken. Hij overtuigt wel in The choirmaster's burial. Zijn wit-slanke klank is passend angeliek voor de onbegeleide momenten, en de reactie van de dominee krijgt toch genoeg beet mee. En ook in At the railway station, Upway kan hij bijna ontroeren...

Voor het Schubertdeel blijven we uiteraard in de wintersfeer met het iets onbekendere Hölty-lied Winterlied. In het snelle Rastlose Liebe geraakt hij wel lichtjes in de problemen op het vlak van verstaanbaarheid. De volgende drie liederen vormden een mooi geheel. De strofische natuurschildering met berijmde bomen in Das Lied vom Reifen is een perfecte inleiding tot Nachtstück (waarin hij me wel niet kon ontroeren) en werd afgesloten met Die Sterne. Dat beroemde Leitner-lied lijkt een wat vreemde keuze, maar werkt goed als epiloog. Met het grote lied Greisengesang bleven we in de sfeer van Nachtstück. Ellicott wisselt goed af tussen een plechtstatige sfeer en lichtere toetsen, al begint zijn quasi-vibratoloze zang stilaan te vervelen.

Publicatie: zaterdag 27 februari 2021 om 13:31
Rubriek: Liedrecital