Il Grand' Inquisitor

James Newby in Hamburg*

Deze week organiseert de Hamburgse Elbphilharmonie een online-festival "Rising Stars". Vanavond stond er een liedrecital op het programma met de Britse bariton James Newby.

Oorspronkelijk zou hij samen met Joseph Middleton zijn nieuwste CD I wonder as I wander voorstellen, maar omwille van reisbeperkingen ging dat niet door. Plan B was dan Love's Poetry met de pianist Marcelo Amaral, een programma met liederen van Clara en Robert Schumann. Het recital werd op een actieve manier in beeld gebracht met snel uitzoomen en rondvliegende camera's. Dat reflecteerde ook een beetje hoe James Newby zich op het podium beweegt met molenwiekende armen, roterende torso en beengymnastiek. Wat mij betreft, mag het allemaal wat rustiger.

Hij begon met de Sechs Lieder (opus 13) van Clara Schumann. Het zijn iets minder bekende liederen van haar, met uitzondering van het romantische slotlied Die stille Lotosblume. Maar ook een lied als Liebeszauber is het ontdekken waard. Newby zingt met een aangename en overwegend mooie stem, hij heeft een goede dictie al sluipt er af en toe een lelijke klinker door.

In de Kerner-Lieder van Robert Schumann horen we een stevige Lust der Sturmnacht of Wanderlied. Stirb, Lieb und Freud zingt hij dan weer met een opvallend lichte stem. Voor het gebed van het meisje gaat zijn stem in de hoogte met een mooie voix mixte die bij momenten aanleunt bij een pure kopstem. Ik vraag me af hoe dat in het echt klinkt. Zijn lage noten zijn wel problematisch: hij laat zijn stem in de diepte vallen met wat schurende nevengeluiden en hoopt dan dat hij op de juist toon uitkomt... niet dus. Gezien de hoeveelheid nuances die hij kan aanbrengen, laat hij wel een goed indruk na als liedzanger, al vraag ik me af of hij wel in het juiste stemvak zit.

Publicatie: donderdag 28 januari 2021 om 21:53
Rubriek: Liedrecital