Il Grand' Inquisitor

Anke Herrmann in het Théâtre des Martyrs

Mozart heeft ook een - weliswaar beperkt aantal - liederen geschreven die niet mochten ontbreken op de "Midsummer Mozartiade". In het liedrecital van de Duits-Oekraïense sopraan Anke Herrmann en Lucas Blondeel werden die aangevuld met liederen van Haydn en Beethoven.

Lucas Blondeel bespeelde een kopie van een Anton Walter uit 1795. De klank van de pianoforte kwam het best tot uiting in zijn drie solo-werken. In combinatie met zangers komen pianofortes bijna altijd in de verdrukking en ook deze keer was de balans scheefgetrokken. Blondeel leidde elk groepje liederen in... in het programmaboekje waren de teksten trouwens niet afgedrukt. Hij speelde ook van een digitale partituur op een tablet. Het is nog een rariteit, al begin ik het toch af en toe te zien, ook bij zangers.

Het recitalprogramma had als titel "Liefde & Erotiek" gekregen en bestond uit een aantal lichtere, vaak grappige, liederen van het type als Beethovens Der Kuss of Mozarts Der Zauberer. Puur vocaal-technisch heeft Anke Herrmann niet de grootste stem. Het is een stem waar je even aan moet wennen, maar die wel zeer expressief is en waarmee ze elk lied perfect kan uitdrukken.

In Haydns The mermaid's song trof ze bijvoorbeeld de juiste verleidelijke toon (het werd nog herhaald als derde bisnummer). Haar verhalende capaciteiten waren overduidelijk in Eine sehr gewönliche Geschichte, een strofisch lied waarbij elk van de vier strofen een andere kleur en karakter kreeg. Daarenboven communiceert ze ook goed met het publiek zonder te overdrijven, met als apotheose het volledige uitgeacteerd serioso/buffo-lied L'amante impaziente van Beethoven.

Het enthousiaste publiek kreeg nog twee Mozart-bisnummers. Eerst evoceerde Blondeel de citer tijdens Mozarts Komm liebe Zither. Daarna volgde nog de meest hilarische vertolking van Die Alte die ik ooit gehoord heb, waarbij Herrmann erin slaagde om het volledige lied met een oude, krakende stem te zingen... als mooie afsluiter van een boeiend recital.

Publicatie: zaterdag 8 juli 2017 om 08:11
Rubriek: Liedrecital