Il Grand' Inquisitor

Die Jahreszeiten in het PSK

Die Jahreszeiten van Haydn is een van die oratoriums die zelden opgevoerd worden. Maar René Jacobs vindt blijkbaar voldoende kwaliteiten in het werk om het te laten horen in het Paleis van Schone Kunsten. En het werk heeft wel een aantal kwaliteiten. "Der Frühling" vind ik weliswaar nogal eentonig, maar "Der Sommer" bevat dan weer genoeg contrasten, gaande van een zonsopgang tot een onweer dat losbarst. "Der Herbst" is het meest volkse deel met een indrukwekkend jachtkoor, dat eindigt in een uit de hand lopend wijnfeest. Het meest 'oratoriumachtige' deel is "Der Winter".

Van de drie oorspronkelijk aangekondigende solisten waren er twee vervangingen. Christiane Oelze zou de sopraanpartij van Hanne zingen, maar werd vervangen door Marlis Petersen. Rekening houdend met de laatste keer dat ik Oelze gehoord heb, lijkt me dit een goede deal. Marlis Petersen heeft een mooie lyrische sopraan met stijlvolle expressie en kleurschakeringen. Ze bouwt een mooie spanning op, zoals het moment waarbij ze in het zomer-deel de zon laat opkomen. Je blijft geboeid luisteren, telkens ze aan het woord is. Naar mijn gevoel heeft ze zelfs alle kwaliteiten in huis om een prachtige Liedzangeres te worden (of te zijn).

Werner Güra was een paar jaar geleden al een dramatische Evangelist voor René Jacobs en nu kreeg hij de rol van Lukas toebedeeld. Hij zong die met een vergelijkbare expressie als Petersen... alhoewel zijn stem iets minder gepolijst overkomt en een baritonale ondertoon heeft. Markus Volpert was de twee vervanger (voor Gerald Finley) en vond ik het minst interessant. Hij probeert wel kleur in zijn stem te brengen, maar het lukt niet voldoende om interessant te worden.

En 'for the record' moet ik ook nog vermelden dat de koorpartijen gezongen werden door het RIAS-Kammerchor en dat dit alles begeleid werd door het Freiburger Barockorchester... alhoewel het misschien beter geweest zou zijn als ze hiervoor een "echt" orkest gevraagd hadden met minder schraal klinkende violen, pauken die niet klinken als lege jerrycans of hoornspelers die zich niet druk moeten maken over hun wisselstukken. Klara zendt het concert uit op woensdag 16 oktober.

Publicatie: zondag 13 oktober 2002 om 08:41
Rubriek: Oratorium