Il Grand' Inquisitor

Werner Güra in Schwarzenberg

De twee Schubert-cycli mogen uiteraard niet ontbreken op de Schubertiade. Deze namiddag vertolkten Werner Güra en Christoph Berner Schuberts eerste cyclus Die schöne Müllerin.


foto © Schubertiade Schwarzenberg

Het werd een correcte uitvoering zonder overdreven dramatische inzichten. De zelfmoord van de molenaarsknecht verloopt zo vanzelfsprekend met "Ach, unten, da unten, die kühle Ruh'" dat Des Baches Wiegenlied een echt wiegenlied is en geen uitgesponnen Requiem.

De intrinsieke dramatiek van Der Jäger en Eifersucht und Stolz is wel degelijk aanwezig en bevat zelfs één opvallend moment. Güra gebruikt een explosief accent op het einde van Der Jäger - "Die Eber die schieße" - waardoor iedereen weer opveert... vergelijkbaar met het voorlaatste bedrijf van Don Carlo als het schot uit de coulissen weerklinkt om Posa dood te schieten.

Werner Güra moet het vooral van zijn voorbeeldige uitspraak en tekstprojectie hebben. Hij mag gerust nog meer met kleuren spelen. De verschillende karakters in Am Feierabend - in het bijzonder de molenaar en zijn dochter - komen niet echt goed uit de verf. Ook de dialoog tussen de molenaarsknecht en het beekje in Der Müller und der Bach is eerder een monoloog... wat het natuurlijk ook best zou kunnen zijn.

Christoph Berner speelde een boeiende pianopartij. Er is veel klaterende watermuziek en ook het gezwollen "Rädergebraus" in onder andere Halt! zet hij dik in de verf.

Je zou verwachten dat een Schubertiadepubliek wel zou weten dat het twaalfde lied van de cyclus Pause heet en dat - ondanks het fortissimo pianoslot van Mein ! net ervoor - dit geen aanduidig is dat er moet geapplaudisseerd worden omdat het "pauze" is. Niet dus. Werner Güra maakte wel dankbaar van de gelegenheid gebruik om een korte pauze in te lassen, een glas water vanonder de piano te halen en zich rustig voor te bereiden op het jachtige "tweede" deel.

In tegenstelling tot Winterreise is het niet ongebruikelijk om na Die schöne Müllerin toch een bisnummer te zingen. In dit geval was dat Wandrers Nachtlied dat met "über allen Gipfeln ist Ruh" een perfect passende coda vormde bij deze liedcyclus.

Publicatie: donderdag 1 september 2011 om 21:26
Rubriek: Liedrecital