Il Grand' Inquisitor

Andrea Rost in de Munt

De Hongaarse sopraan Andrea Rost en pianiste Vyara Shuperlieva waren gisteren in de Munt voor een liedrecital. Daarbij bleven ze ver verwijderd van alle platgetreden paden en brachten een hele avond liederen van Hongaarse componisten.

De eerste componist was Franz Liszt en meteen de enige componist van het programma met een paar relatief bekende liederen. Persoonlijk vind ik Liszt een liedcomponist van tweede garnituur en dat bleek ook nu weer. Zijn Mignons Lied (Kennst du das Land) is een draak in vergelijking met zowat alle andere versies die ik ken. En ook de vertolking van Andrea Rost was er een om snel te vergeten met vervormde en schelle hoge noten, weinig interpretatie en een geaccenteerd Duits. Met Die Loreley begon ze stilaan op dreef te komen met een passend mysterieuze interpretatie terwijl haar pianiste de Rijn volop liet stromen in de piano.

Alles veranderde toen ze naar de "echte" Hongaarse liederen overstapte. De pupiter met partituur vloog aan de kant en ze zong acht korte volksliederen van Bela Bartok. Haar stem klonk plots een heel stuk beter, warmer en zelfzekerder. Mijn kennis van het Hongaars is onbestaande, maar gelukkig had de Munt korte samenvattingen van de liederen voorzien waardoor we wel een idee hadden waarover het ging. Maar zelfs zonder die tekstjes wist Andrea Rost de grote emotionele lijnen over te brengen.

Na de pauze ging ze verder met nog meer volksliederen, deze keer van Kodaly, waaronder het grappige Kittrákotty mese... een soort Hongaarse I bought me a cat. Tenslotte kwam er een brok liederen van Ligeti. Ik wist vooraf niet wat ik me daarbij moest voorstellen, maar het blijken degelijke liederen te zijn die bijvoorbeeld in niets lijken op zijn Le grand Macabre. Eén lied sprong eruit, Az ördög elvitte a fináncot, een lied over Beëlzebub die de belastingsontvanger is komen halen tot groot jolijt van het hele dorp. In dit lied bestrijkt Andrea Rost het volledig kleurengamma van haar stem.

Tot slot, zong ze nog drie bisnummers: twee opera-aria's ("O mio babbino caro" en "Je veux vivre") en Zueignung. Klara zal het concert uitzenden op 3 mei... het begin kan gerust overgeslagen worden, maar de rest is wel de moeite waard. Hopelijk kunnen ze het gehoest wegfilteren en het applaus tussendoor wegknippen. Blijkbaar heeft de Munt de lege stoelen opgevuld met mensen die nog nooit naar een liedrecital geweest zijn en die het nodig vonden om elk sfeervol moment met applaus te ondermijnen. Sommigen geneerden zich trouwens ook niet om foto's te nemen - met flits ! - terwijl Rost aan het zingen was.

Publicatie: dinsdag 19 april 2011 om 07:22
Rubriek: Liedrecital