Il Grand' Inquisitor

Susan Bickley en Matthew Brook in Leeds*

In Engeland mag er ook al terug publiek in de concertzalen, maar het vierdaags Liedfestival in Leeds heeft toch ook nog een livestream voorzien. Pianist Iain Burnside heeft voor het openingsrecital een volledig Wagnerprogramma samengesteld met als titel "The View from the Villa".

De rode draad doorheen het recital waren uiteraard de Wesendonck-Lieder, of eerder de "Wesendonck Songs". De vijf liederen werden uitgevoerd in een nieuwe Engelse vertaling van Jeremy Sams. Hij is daarmee niet aan zijn proefstuk toe is... hij heeft bijvoorbeeld ook de drie Schubert-cycli vertaald, die door Roderick Williams in Oxford opgevoerd werden.

De zangeres van dienst was de mezzo Susan Bickley. Ze is niet meer van de jongste en in The Angel was al wat vocale sleet hoorbaar. Ze zong wel een breekbare In the hothouse of een ontroerende en gevoelige Dreams, al raakt ze daarin haar grenzen aan.

Wagner heeft nog een handvol andere liederen gecomponeerd, die je eigenlijk nooit hoort. Een paar daarvan werden gezongen door de bas-bariton Matthew Brook, waaronder Der Tannenbaum (ook vertaald als "The fir tree") of Branders Lied/Song uit zijn collectie Faust-liederen.

Een en ander werd ingepast in een dramaturgisch geheel rond de relatie tussen Wagner en het Wesendonck-koppel. De actrice Victoria Newlyn speelt daarbij een grappig-sarcastische Richards eerste vrouw Mina. Bickley en Brook spelen dan respectievelijk Mathilde en Otto.

Er wordt ook een parallel getrokken tussen deze driehoekrelatie en het eerste bedrijf van Die Walküre en we krijgen - ook in het Engels - Hundings scène door Matthew Brook te horen (met een korte interventie van Bickley als Sieglinde). Tristan en Isolde mogen in dit verhaal ook niet ontbreken met Brook als König Marke/Otto. Alles bij elkaar een leuke voorstelling.

Publicatie: donderdag 17 juni 2021 om 21:06
Rubriek: Liedrecital