Il Grand' Inquisitor

Bayreuth - Der Ring des Nibelungen

De eerste reeks van vier avonden Der Ring des Nibelungen zijn gepasseerd. Christian Thielemann zorgde blijkbaar weer voor de mooiste momenten. Tankred Dorst mocht na Götterdämmerung weer de boes incasseren voor zijn enscenering.

Ondanks de befaamde "Werkstatt Bayreuth", waar een herneming heringestudeerd wordt en de regie verder verfijnd kan worden, blijkt er nauwelijks iets gewijzigd te zijn. De meest spectaculaire wijziging zou het einde van Das Rheingold geweest zijn als de goden een trap opgaan, daar waar ze vorig jaar die trap afgingen... Voor de rest blinkt de productie uit door een afwezige personenregie en vooral mooie beelden.

De zangers zijn grotendeels hetzelfde gebleven. Linda Watson zingt weer Brünnhilde. Andrew Shore (Alberich) en Michelle Breedt (Fricka) zijn ook weer van de partij. Adrianne Pieczonka blijkt weer een van de beste zangers van de bezetting te zijn als Sieglinde. De Siegmund, Endrik Wottrich, werd daarentegen uitgejouwd... en zal voor de volgende voorstelling vervangen worden door Robert Dean Smith. Naast Pieczonka, krijgt enkel Hans-Peter König unaniem goede punten voor zijn Fafner en Hagen. Stephen Gould zou een redelijke Siegfried gezongen hebben, alhoewel met kanttekeningen voor de oude Siegfried. Dé grote verandering in de bezetting betrof Wotan. Albert Dohmen maakt zijn Bayreuth-debuut als de oppergod, en volgt daarmee Falk Struckmann op. De meeste recensies zijn overwegend positief over zijn vertolking.

Recensies:

Publicatie: donderdag 2 augustus 2007 om 20:44
Rubriek: Nieuws