Il Grand' Inquisitor

Caroline Melzer in deSingel

De pianist Irwin Gage is momenteel in deSingel voor een weekendje master classes. Als voorafje werd vrijdagavond een liedrecital gegeven met twee van zijn studenten uit Saarbrücken - Irwin Gage geeft trouwens enkel les aan liedduo's - de sopraan Caroline Melzer en de pianiste Anette Fischer-Lichdi.

De opkomst was bescheiden met een publiek van ongeveer honderd personen. Ze hadden dan ook het gelukkige idee om het recital op het podium van de Blauwe Zaal te laten doorgaan, met het publiek op de plaats van het koor en de zangeres met haar rug naar de zaal die afgeschermd werd met een reflectiewand. Daardoor werd een quasi-ideale opstelling gerealiseerd voor dit soort recitals en deze is eigenlijk ook te verkiezen voor de reguliere liedrecitals.

Op het programma stonden hoofdzakelijk Brahmsliederen met een blok aan het begin en één aan het einde. Tussenin kwamen nog liederen van Schoenberg en Schubert. Caroline Melzer heeft een prachtige stem die ze perfect onder controle heeft. Maar in het eerste deel van de avond sloeg bij mij de vonk toch niet echt over. Ze zingt met veel aandacht voor legato, de dynamische aanduidingen in de partituur en met een duidelijke uitspraak. Maar ze varieerde weinig haar basisklank waardoor haar tekstinleving (nog) niet is wat ze kon zijn.

Na de pauze veranderde dat echter. Ze lijkt veel meer op haar gemak of vertrouwd met liederen als "Im Frühling", "Herbst" of het wondermooie "Der Winterabend" (inderdaad een seizoensthema). In deze liederen veroorloofde ze zich meer ritmische en interpretatieve vrijheden en kleurde ze haar stem ook meer, wat haar recital ineens een stuk boeiender maakte. Hetzelfde geldt voor Brahms' liederen als "An die Nachtigall", "Ständchen" of het bisnummer "Die Mainacht". Het was een zeer geslaagd recital met twee jonge artiesten om in de gaten te houden...

Vandaag, zaterdag, schoot Irwin Gage in actie in de Kleine Zaal waar hij vier sopranen en twee mezzo's, elk met hun respectievelijke pianist, wegwijs maakte in het liedrepertoire. In tegenstelling tot andere master classes (van zangers als Fischer-Dieskau of Fassbaender) die ik al meegemaakt heb, legde hij heel veel meer de nadruk op de achtergrond en de ideeën van de liederen en het "waarom" van deze of gene muzikale idee. Als pianist geeft hij enkel technische tips aan de pianisten. Aan de zangers legt hij uit welke kleur of expressie hij zoekt en waarom dat zo is, of corrigeert hij uitspraak en frasering. Hij stelt hen ook veel vragen om hen te laten nadenken over de tekst en de muziek. Het is een interessante benadering van een master class, die zeker ook een groter publiek zou kunnen aanspreken.

Publicatie: zaterdag 11 februari 2006 om 20:13
Rubriek: Liedrecital