Il Grand' Inquisitor

Het sprookje van Tsaar Saltan in de Munt

Voor de eindejaarsdagen heeft de Munt een sprookje uitgekozen... de herneming van Het sprookje van Tsaar Saltan van Rimski-Korsakov in de productie van Dmitri Tcherniakov.


Babarikha, Gvidon, Militrisa (foto © Forster)

Deze productie was meer dan vier jaar geleden voor het eerst te zien in de Munt. Het is nog altijd een prachtige productie, één van de betere uit het tijdperk van Peter De Caluwe, al blijft het slot wat gekunsteld in Tcherniakovs concept en heeft het niet het vrolijke einde dat je van een sprookje zou verwachten. Voor de rest heb ik weinig toe te voegen aan wat ik vier jaar geleden geschreven heb.

De bezetting is zelfs identiek als vier jaar geleden, alleen heeft Altinoglu in de orkestbak plaats gemaakt voor Timur Zangie. Svetlana Aksenova zingt een homogene en lyrische tsaritsa, aangrijpend in haar berusting van haar opsluiting in de ton. Ante Jerkunica is weer een imposante tsaar en Olga Kulchynska een zilveren Zwaanprinses. Bogdan Volkov maakt vooral indruk met zijn acteerwerk als autistische Gvidon, vocaal is hij in orde maar hij ontroerde me niet echt. Er begint wel sleet te komen op de stem van Carole Wilson als Babarikha.

Publicatie: vrijdag 8 december 2023 om 18:13
Rubriek: Opera