Il Grand' Inquisitor

Parijs 2018-2019

Met drie operahuizen is Parijs één van de drukkere operasteden van Europa. De Opéra National de Paris heeft volgend seizoen weer een uitgebreide programmatie, weliswaar met een paar regisseurs die ik probeer te vermijden... De Opéra Comique is voorlopig iets minder interessant dan in de voorgaande seizoenen.


(foto © Corinne Mercadier)

De ONP heeft uiteraard weer een reeks hernemingen met op kop de Sellars/Viola-productie van Tristan und Isolde met Andreas Schager en Martina Serafin. Minder zwaar is de Pelly-productie van L'elisir d'amore of de klassieke Otello met Roberto Alagna en George Gagnidze. Er worden ook twee Carsen-producties hernomen: Rusalka met Camilla Nylund en Klaus Florian Vogt en Die Zauberflöte met o.a. Jodie Devos als Königin der Nacht. En de Bieito-productie van Carmen heeft na de Vlaamse Opera al zowat half Europa afgereisd, in Parijs zingt Anita Rachvelishvili de titelrol.

Bij de nieuwe producties springt Les Huguenots eruit in een enscenering van Andreas Kriegenburg. Ik sta echter niet te springen om te ontdekken wat Tcherniakov met Les Troyens gaat doen (ondanks een interessante bezetting met Garanca en Hymel) of wat er van Lady Macbeth overblijft nadat Warlikowski er zijn ding mee gedaan heeft. Bieito is de laatste jaren beter te verteren, dus is zijn visie op Simon Boccanegra misschien wel interessant. René Jacobs heeft weer een barokrariteit opgevist: in Scarlatti's Il primo omicidio wordt het verhaal van Kaïn en Abel verteld. Met Bérénice van ene Michael Jarrell is er ook een creatie. Tenslotte komt er na die van Michael Haneke een nieuwe Don Giovanni in een regie van Ivo van Hove.

De ONP heeft al meteen alle producties tot eind 2019 aangekondigd. Ik weet niet of het de bedoeling is om over te stappen naar seizoensaankondigingen die het kalenderjaar volgen. De Opéra Comique doet dat al een paar jaar, wat het plannen er niet gemakkelijker opmaakt. Op 16 september kondigen ze hun seizoen 2019 aan.

Dit jaar zijn er nog drie producties:

In het Théâtre des Champs-Elysées worden vooral een reeks concertante opera's opgevoerd: Rigoletto met Simon Keenlyside, Nabucco met Leo Nucci, Maria Stuarda met Joyce DiDonato, Fidelio met Michael Spyres, Arabella met Anja Harteros en Michael Volle, Manon met Nino Machaidze en Juan Diego Flórez, de Lully-Armide met Véronique Gens, ...

De twee scenische producties zijn:

Publicatie: maandag 20 augustus 2018 om 17:01
Rubriek: Toekomstmuziek