Il Grand' Inquisitor

La belle Hélène in Parijs

Toen Laurent Pelly en Marc Minkowski vijftien jaar geleden La belle Hélène brachten in het Théâtre du Châtelet werd een nieuwe maatstaf voor Franse operette gecreëerd. Deze productie is nu definitief voltooid verleden tijd...

Giorgio Barberio Corsetti en Pierrick Sorin waren eerder al te gast in de Châtelet voor Rossini's La pietra del paragone. Voor La belle Hélène herhalen ze hun beproefde recept van totale verweving met live video.

Het decor is een volledige "blue screen". De zangers en het koor zingen in een wel afgebakende zone voor drie camera's. Schaalmodellen van decors worden tegelijkertijd gefilmd en dit alles wordt samengebracht op drie grote videoschermen. Het vraagt enige gewenning over hoe je je aandacht moet verdelen, want er gebeurt overal wel iets... ook rond de decormodellen.

Wat we op die manier te zien krijgen is in feite een zeer traditionele enscenering met zangers in oud-Griekse kostuums, vol humoristische knipoogjes. Maar door de abstracte omgeving en de verzorgde video's voelt het tegelijkertijd toch modern aan.

Ik vraag me af of deze benadering ook zou werken voor serieuzere opera's...

De Châtelet heeft een uitstekende bezetting geëngageerd. Gaëlle Arquez is een charmante Hélène. Haar egale mezzo was nog niet helemaal opgewarmd voor "Amours divins, ardentes flammes", maar zong nadien vlekkeloos. Merto Sungu haperde wat met de hoge noten én de tekst van "Au mont Ida", maar was voor de rest ook een goede Pâris.

Bij de kleinere rollen, was Jean-Philippe Lafont een hilarische Calchas. Gilles Ragon speelde overtuigend de bedrogen Ménélas. De enige misbezetting was Oreste... niet zozeer omdat Kangmin Justin Kim een contrantenor is, maar omdat hij slordig fraseert.

Wie deze productie niet in Parijs kan zien, kan afstemmen op Arte voor de live-uitzending van de voorstelling van 21 juni, die nadien online beschikbaar blijft op arteconcert. Met deze productie wordt - hopelijk slechts tijdelijk - afscheid genomen van opera in de Châtelet, want volgend seizoen is er geen opera of operette te bekennen in het programma...

Publicatie: dinsdag 16 juni 2015 om 08:03
Rubriek: Operette