Il Grand' Inquisitor

Roméo et Juliette in Luik

Volgende vrijdag speelt de Waalse Opera Roméo et Juliette voor een jong publiek "en pyjama". Voor de gewone voorstellingen zou een pyjama echter ook geen kwaad kunnen...

Ze volharden namelijk in de boosheid door ook een lange opera met twee pauzes als Roméo et Juliette maar om acht uur te laten beginnen. Ik doe geen nachtelijke opera's meer in het midden van een werkweek, waardoor Roméo en Juliette nog springlevend waren toen ik tijdens de tweede pauze het operahuis verliet.

De kwaliteit van de uitvoering was nochtans helemaal niet slecht. De productie van Arnaud Bernard begon weliswaar weinig veelbelovend. Voor en tijdens de ouverture vochten de Capulets en Montaigus met veel wapengekletter en doodsgekreun. Tegen het eind van de ouverture was iedereen dood en verliep de voorstelling verder rustig. In een saai decor - een witte muur met zuilen en een balkon - regisseert Bernard een correcte voorstelling met weinig verrassingen.

De verrassing komt weer van een uitstekende bezetting. Zelfs de (Franstalige) bezetting van de kleinere rolletjes zingt keurig Frans. Pierre Doyen presenteert een mooi "Mab, la reine des mensonges". Patrick Bolleire is een nobele Frère Laurent. Xavier Rouillon zingt een elegante Tybalt. Zijn lichte tenor zou ook niet misstaan in de rol van Roméo.

Maar Roméo wordt vertolkt door Aquiles Machado die eerder al Ballo gezongen heeft in Luik. Riccardo lag toen in de buurt van de grenzen van zijn mogelijkheden, maar Roméo zit hem als gegoten. Zijn stem heeft voldoende viriele kracht, maar ook de finesses voor de tedere momenten. Zijn vertolking van "Ah, lêve-toi soleil" was voorbeeldig, spijtig genoeg zonder diminuendo op het einde.

Annick Massis is een gedroomde Juliette. Ondertussen heeft ze voldoende ervaring om alle details uit de rol te halen. Zelfs haar beroemde wals "Je veux vivre" is niet gewoon een paradestukje, maar wordt een gedetailleerde scène vol kleur en variatie... alleen spijtig dat ze constant buiten adem leek tijdens deze aria.

Publicatie: woensdag 20 november 2013 om 18:58
Rubriek: Opera