Il Grand' Inquisitor

La bohème in Luik

Het is dat Aida ontbreekt, anders zou de Waalse Opera de laatste maanden van het jaar afsluiten met het ABC-repertoire. Gisteren zag ik Bohème, volgende maand komt nog Carmen.

De productie van Jean-Louis Pichon wordt gekenmerkt door twee ingrepen. Hij laat de volledige opera afspelen op de daken van Parijs... geen zolderkamers, geen Café Momus, geen Parijse stadspoort. Anderzijds beschouwt hij de vier kamergenoten niet als echte bohémiens. Hun chique en verzorgde kostuums verraden een goede komaf. Met het tweede kan ik leven, het eerste is weinig opwindend en zelfs enigszins saai. De aanwezigheid van een statisch koor, noch de paar acrobaten kunnen de Café Momus-scène verlevendigen.

Hetzelfde geldt grotendeels voor de muzikale uitvoering. Paolo Arrivabeni leidt wel een expansief orkest, maar regelmatig valt alles stil en ontbreekt alle stuwing, zoals de eerste scène van de opera of het openingskwartet van het vierde bedrijf. Er is een dubbele bezetting voorzien voor de twee protagonisten waarvan ik de eerste bezetting hoorde.

Elena Monti zingt een mooie Mimi. Haar stem is niet echt groot, maar ze heeft stijl en kan zich goed inleven in haar sterfscène. Maar haar mooiste moment vond ik "D'onde lieta usci" in het derde bedrijf. Arturo Chacón-Cruz maakte, net zoals met zijn Duca, indruk met zijn stralende hoge noten. Puccini ligt hem iets beter dan Verdi, maar ik kan nog altijd weinig diepgang vinden in zijn vertolking. Laura Giordano hoorden we eerder al als Norina in Luik. Haar Musetta sprankelt, maar is iets te kleinschalig naar mijn smaak.

Wie regelmatig naar Luik gaat, weet dat ze alle voorstellingen boventitelen in de drie landstalen. De Nederlandse boventiteling is deze keer weer eens hilarisch en wijkt soms opvallend af van de Franse of Duitse vertaling. Wat bijvoorbeeld te denken van de volgende gedachtenwisseling in het vierde bedrijf:

Colline: Il Re m'aspetta
Marcello: C'è qualche trama?

wat in het Nederlands vertaald wordt als:

Colline: De koning verwacht me
Marcello: Brussel-Halle-Vilvoorde... of een ander mysterie?

Tenslotte wil ik nog vermelden dat de Waalse Opera deze en ook de volgende producties "streamt" via de website www.dailymotion.com/orw.

Publicatie: woensdag 24 november 2010 om 21:01
Rubriek: Opera